Merele produse în Moldova vor fi la mare căutare. Se estimează o recoltă mai redusă

26 Iul. 2022, 17:21
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Iul. 2022, 17:21 // Actual //  MD Bani

Merele vor fi la mare căutare în această toamnă. În 2022 se estimează o recoltă de mere mai mică în comparație cu anul trecut. Precizările date au fost făcute de președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, în cadrul emisunii „La Raport” de la AGRO TV.

„Noi chiar săptămâna trecută am făcut estimări la cultura mărului pentru că aici avem cele mai mari pierderi. Comparativ, noi estimăm în jur de 400-450 de mii de tone, raportate la roada de anul trecut, care a fost 650 de mii de tone”, spune Vitalie Gorincioi.

Președintele Asociației Moldova Fruct precizează că un motiv ar fi că se defrișează inclusiv plantații care ar mai fi putut da roadă. O altă problemă este lipsa de apă. În acest sens, starea de urgență în agricultură, despre care se vorbește că ar putea fi introdusă în curând, ar putea soluționa o serie de probleme ce vizează disputa dintre arendatorii de lacuri și fermieri.

„Noi avem niște lacune în legislație. Toamna dăm drumul la toate lacurile ca să prindem câteva căldări de pește. De aici e criză de apă și noi îi dăm drumul așa…În lege e scris că apa din lacuri este primordial pentru irigare. Sunt lacuri care au fost concepute, prevăzute pentru irigare. Astăzi în statutul celor care le-au luat în arendă sau le-au procurat e scris: pentru creșterea peștilor și agrement”, mai spune președintele Asociației Moldova Fruct.

Realitatea Live

16 Sept. 2024, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Sept. 2024, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe porțiuni de drumuri naționale din sudul și centrul Republicii Moldova rămân inundate, luni, 16 septembrie, din cauza ploilor torențiale care au afectat regiunea în ultimele zile. Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) informează că, deși nu există drumuri complet blocate, circulația se desfășoară cu dificultate din cauza acumulărilor de apă, noroi și pietriș.

Potrivit ASD, echipele de drumari au intervenit în sectoarele afectate din raioanele Strășeni, Ialoveni, Chișinău, Criuleni, Anenii Noi, Hâncești, Orhei, Ungheni, Leova, Cimișlia, Cantemir, Ceadîr-Lunga, Comrat și Soroca. Deși traficul este deschis, autoritățile recomandă conducătorilor auto să circule cu prudență, având în vedere riscul de alunecări de teren și noi acumulări de apă.

Conform prognozei meteo, ploile torențiale vor continua pe parcursul zilei de luni, însoțite de descărcări electrice și vânt puternic, cu rafale de până la 20 m/s. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a emis avertizări pentru populație, îndemnând cetățenii să evite călătoriile neesențiale și să fie atenți la condițiile de drum.

Autoritățile monitorizează situația și sunt pregătite să intervină rapid în cazul în care condițiile meteo se agravează.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău