Mesaj pentru fermieri și apicultori de la ANSA. Obligațiile fiecăruia pentru a evita intoxicarea albinelor

04 Mai 2022, 15:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
04 Mai 2022, 15:52 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Fermierii au devenit destul de preocupați cu muncile agricole specifice sezonului, fiind astfel dat startul noului an agricol. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu un mesaj destinat fermierilor, apicultorilor și administrațiilor publice locale despre necesitatea comunicării permanente și reciproce în scopul evitării cazurilor de intoxicații a albinelor provocate de produse fitosanitare utilizate la prelucrarea culturilor agricole, livezilor, viilor, fâșiilor , care pot avea urmări neplăcute.

În primul rând, apicultorii sunt obligați să-și înregistreze stupina (staționară sau în pastoral) la autoritatea publică locală, precum și să informeze fermierii care activează în regiunea respectivă despre prezența stupinii sale, ca ulterior să poată fi notificat în timp util despre lucrării agricole preconizate ce ar implica utilizarea produselor fitosanitare toxice albinelor.

La rândul lor, persoanele fizice și juridice care au intenția de a utiliza produse fitosanitare sunt obligate să prezinte administrațiilor publice locale graficul de tratare a terenurilor și să notifice cu cel puțin 7 zile până la demararea tratărilor, indicând concret data și ora începerii și finalizării, metoda tratării, denumirea preparatului și concentrația administrării acestuia, precum și gradul lui de nocivitate.

La fel, administrațiile publice locale sunt obligate să afișeze la timp în locurile publice notificările recepționate despre efectuarea tratării terenurilor și să înștiințeze despre aceasta apicultorii înregistrați la staționar și pastoral.
În cazul apariție a morbidității sau mortalității spontane a albinelor, proprietarii de stupine urmează să anunțe imediat autoritățile publice locale, medicii veterinari sau subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor, pentru investigare și aplicarea măsurilor necesare.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală