Mesajul otrăvit al Gazpromului pentru Chișinău! ANRE dă cărțile pe față cu privire refuzul separării companiei fiică

13 Iun. 2023, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iun. 2023, 16:57 // Actual //  Lupu Eduard

Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în calea creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale, se arată în mesajul ANRE.

La nivel comunitar acest proces de separare obligatorie a activităților este cunoscut ca și „unbundling”.

Astfel, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz” SRL, fiind parte a unei structuri integrate și controlate pe verticală de către furnizorul S.A. „Moldovagaz”, urma să întreprindă toate măsurile necesare în vederea conformării cerințelor de asigurare a independenței sale. Acest lucru poate fi realizat fie prin înstrăinarea rețelelor de transport, fie prin  transmiterea acestora în gestiunea unei companii terțe care nu are nicio tangență cu structurile S.A. „Moldovagaz”, sau fie prin asigurarea unei independențe reale „Moldovatransgaz” SRL de către compania mamă, inclusiv prin transmiterea în proprietate a rețelelor și asigurarea unui management de sine stătător.

Autoritățile naționale, în strânsă colaborare cu Secretariatul Comunității Energetice au depus eforturi considerabile pentru a impulsiona îndeplinirea acestei obligații atât de către „Moldovatransgaz” SRL, cât și de către fondatorul acesteia S.A. „Moldovagaz”, însă toate încercările de fiecare dată au fost blocate de către deciziile  acționarului majoritar SAP „Gazprom”.

Din aceste considerente, în anul 2022, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit prin Legea 249/2022, o dată limită până la care operatorul sistemului de transport al gazelor naturale urmează să îndeplinească toate cerințele de separare și independență, și să solicite certificarea de către ANRE, în caz contrar, procedura de certificare va putea fi declanșată din oficiu sau la solicitarea Secretariatului Comunității Energetice.

Prin urmare, după anunțul de ieri a conducerii S.A. „Moldovagaz”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să declanșeze procedura de certificare, iar la finalul acestui proces să decidă asupra modalității în care va fi operat în continuare sistemul de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, reieșind din prevederile cadrului legal aplicabil.

În acest context, Agenția asigură toți utilizatorii serviciilor de sistem prestate de către „Moldovatransgaz” SRL, că funcționalitatea tehnică a  întregului sistem de gaze nu este afectată de procesele de asigurare a separării și independenței operatorilor, iar toate părțile implicate acționează cu maximă deschidere și responsabilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Iul. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Iul. 2024, 16:46 // Actual //  Lupu Eduard

Reclamele la jocurile de noroc ar putea reapărea în Republica Moldova, după ce în noiembrie 2021 Parlamentul a votat interzicerea acestora. Deputații PAS, Radu Marian și Dorian Istrati, au înregistrat un proiect de lege care prevede permisiunea reclamelor și sponsorizărilor pentru jocurile de noroc cu risc social scăzut.

„Permiterea inițierii sau participării la activități de sponsorizare sau de filantropie, a agenților economici care organizează, desfășoară sau exploatează jocurile de noroc cu risc social scăzut, în urma cărora marca comercială a Loteriei Naționale a Moldovei poate deveni publicitară”, se arată în inițiativa deputaților.

Această măsură vine să încurajeze mai multe investiții în activitățile sportive de masă și alte evenimente sociale. Publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de organizatorii jocurilor de noroc vor fi permise între orele 22:00 și 07:00, iar competițiile sportive difuzate în direct vor putea fi sponsorizate. Reclamele vor include mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc, acoperind cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Deputatul Marian a explicat că problemele de aplicare a restricțiilor totale asupra publicității pariurilor sportive sunt numeroase. În majoritatea țărilor europene, publicitatea pentru pariuri este permisă, inclusiv la competițiile sportive internaționale transmise în direct în Republica Moldova, cum ar fi Liga Campionilor la Fotbal. Această diferență majoră de abordare între spațiul european și Republica Moldova creează situații în care orice transmisiune de eveniment sportiv internațional încalcă legea.

Modificarea propusă va aduce mai multe resurse pentru radiodifuzorii locali, permițându-le să creeze conținut media autohton. Publicitatea va fi permisă și în publicațiile periodice publice sau private, ocupând până la 15% din spațiul unui număr al ediției, cu mențiuni obligatorii privind impactul negativ al jocurilor de noroc pe cel puțin 20% din suprafața materialului publicitar.

Defalcările la bugetul public național din activitatea Loteriei Naționale a Moldovei se ridică la 2,25% din rulajul LNM și aproximativ 75% din cota de profit a organizatorului jocurilor de noroc, care constituie monopol de stat. Între 2018 și 2023, la Bugetul Public Național au fost încasați 607 milioane lei din activitatea LNM, cu o creștere semnificativă în 2023, când încasările au ajuns la 287,8 milioane lei comparativ cu 1,3 milioane lei în 2018.

Se estimează că proiectul de lege va genera investiții directe de cel puțin 30 milioane lei anual în susținerea și promovarea evenimentelor sportive și sociale, dar și în stimularea producerii de conținut media autohton.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău