Mesajul otrăvit al Gazpromului pentru Chișinău! ANRE dă cărțile pe față cu privire refuzul separării companiei fiică

13 Iun. 2023, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iun. 2023, 16:57 // Actual //  Lupu Eduard

Asigurarea separării și independenței operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfășoară activitatea de producere, de distribuție, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în calea creării în Republica Moldova a unei piețe liberalizate a gazelor naturale, se arată în mesajul ANRE.

La nivel comunitar acest proces de separare obligatorie a activităților este cunoscut ca și „unbundling”.

Astfel, operatorul sistemului de transport al gazelor naturale „Moldovatransgaz” SRL, fiind parte a unei structuri integrate și controlate pe verticală de către furnizorul S.A. „Moldovagaz”, urma să întreprindă toate măsurile necesare în vederea conformării cerințelor de asigurare a independenței sale. Acest lucru poate fi realizat fie prin înstrăinarea rețelelor de transport, fie prin  transmiterea acestora în gestiunea unei companii terțe care nu are nicio tangență cu structurile S.A. „Moldovagaz”, sau fie prin asigurarea unei independențe reale „Moldovatransgaz” SRL de către compania mamă, inclusiv prin transmiterea în proprietate a rețelelor și asigurarea unui management de sine stătător.

Autoritățile naționale, în strânsă colaborare cu Secretariatul Comunității Energetice au depus eforturi considerabile pentru a impulsiona îndeplinirea acestei obligații atât de către „Moldovatransgaz” SRL, cât și de către fondatorul acesteia S.A. „Moldovagaz”, însă toate încercările de fiecare dată au fost blocate de către deciziile  acționarului majoritar SAP „Gazprom”.

Din aceste considerente, în anul 2022, Parlamentul Republicii Moldova a stabilit prin Legea 249/2022, o dată limită până la care operatorul sistemului de transport al gazelor naturale urmează să îndeplinească toate cerințele de separare și independență, și să solicite certificarea de către ANRE, în caz contrar, procedura de certificare va putea fi declanșată din oficiu sau la solicitarea Secretariatului Comunității Energetice.

Prin urmare, după anunțul de ieri a conducerii S.A. „Moldovagaz”, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să declanșeze procedura de certificare, iar la finalul acestui proces să decidă asupra modalității în care va fi operat în continuare sistemul de transport al gazelor naturale în Republica Moldova, reieșind din prevederile cadrului legal aplicabil.

În acest context, Agenția asigură toți utilizatorii serviciilor de sistem prestate de către „Moldovatransgaz” SRL, că funcționalitatea tehnică a  întregului sistem de gaze nu este afectată de procesele de asigurare a separării și independenței operatorilor, iar toate părțile implicate acționează cu maximă deschidere și responsabilitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău