Michalko de pe scările Parlamentului: Așteptările din partea UE sunt mari pe domeniul procesului de reforme

26 Iul. 2021, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 10:11 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Uniunea Europeană are așteptări mari de la noul Parlament, precum și marea majoritate a cetățenilor Republicii Moldova. Cu un asemena mesaj a venit astăzi ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, care va asista astăzi la prima ședință a noului Parlamentului ales și validat de Curtea Constituțională, scrie Realitatea.md.

„Este un Parlament ales prin exprimarea voinței poporului, care va promova schimbări așteptate de către cetățeni și care merită să le aibă. Este important ca noul Parlament care vine să-și stabilească prioritățile în domeniile cele mai importante și care sunt așteptate de către oameni. Așteptările din partea Uniunii Europene sunt mari pe domeniul procesului de reforme”, a spus Michalko presei, la intrarea în sediul Parlamentului.

Precizăm că, astăzi are loc ceremonia de constituire a noului Parlament de Legislatura a XI-a, unde urmează să fie alese organele de conducere și învestirea deputaților aleși a căror mandate au fost validate de Curtea Constituțională.

Realitatea Live

01 Oct. 2023, 12:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2023, 12:40 // Actual //  Lupu Eduard

Conform datelor recente publicate de Banca Națională a Republicii Moldova, persoanelor fizice din țară li s-au transferat mijloace bănești în valoare de 463,62 milioane USD în al treilea trimestru al anului curent, prin intermediul băncilor licențiate și sistemelor de remitere de bani. Această sumă reflectă o scădere cu 3,9% în comparație cu trimestrul II al anului 2022.

Dintre aceste transferuri, 357,72 milioane USD au fost realizate prin intermediul sistemelor de remitere de bani, bazate pe date brute. În ceea ce privește originea geografică a transferurilor, cele din țările Uniunii Europene au înregistrat o creștere de 13,3%, reprezentând 54,4% din total. În schimb, transferurile din țările Comunității Statelor Independente (CSI) au scăzut cu 43,4%, revenindu-le o pondere de 13,5%. Transferurile din alte țări au constituit 32,1% din total, înregistrând o ușoară scădere de 0,5%.

În ceea ce privește proveniența transferurilor, Germania (cei mai mulți moldoveni preferă să muncească în Germania urmare a câștigurilor mai mari față de alte state) a ocupat prima poziție cu o pondere de 14,1%, în valoare de 65,60 milioane USD, reflectând o creștere de 17,7% față de trimestrul II al anului 2022. Transferurile din Israel au totalizat 64,59 milioane USD, menținându-se la un nivel aproape similar cu aceeași perioadă a anului precedent. În schimb, transferurile din Rusia au înregistrat o scădere semnificativă de 44,6%, totalizând 59,53 milioane USD, iar cele din Franța au crescut cu 13,4%, atingând suma de 43,8 milioane USD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău