Micii investitori din SUA au achiziţionat acţiuni de 1,93 miliarde de dolari dolari de-a lungul sell-offului Evergrande

23 Sept. 2021, 14:08
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
23 Sept. 2021, 14:08 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Micii investitori din Statele Unite au achiziţionat acţiuni de 1,93 mld. dolari de-a lungul sell-offului Evergrande, sumă ce reprezintă a patra cea mai mare achiziţie netă de când a început criza sanitară, conform datelor companiei de date VandaTrack, citate iniţial de Business Insider. Cum s-a întâmplat şi în cazul altor episoade asemănătoare, tranzacţiile au luat în vizor ETF-ul (exchange traded fund) QQQ, care urmăreşte evoluţia indicelui Nasdaq şi ETF-ul SPY, concentrat asupra indicelui S&P 500, unul dintre cele mai utilizate instrumente financiare din lume, scrie Ziarul Financiar.

Evenimentul subliniază tendinţa investitorilor de retail de a cumpăra valori mobiliare în momente marcate de declinuri puternice, în speranţa că respectivele acţiuni vor creşte considerabil în viitorul apropiat. Speriate de prăbuşirea gigantului imobiliar Evergrande, instituţiile financiare au vândut constant din acţiuni pe măsură ce bursele globale au continuat să sufere scăderi. Însă intenţiile investitorilor de pe Wall Street au fost la fel de puternice ca cele ale micilor investitori americani care cumpără acţiuni prin intermediul smartphone-urilor şi laptopurilor. Printre cei care au recomandat valorificarea sell-offului de zilele trecute se numără Marko Kolanovic, guru al pieţelor de capital şi strateg în cadrul băncii JPMorgan, şi Tom Lee, cofondator al firmei de cercetare Fundstrat Global Advisors şi unul dintre cei mai cunoscuţi strategi de pe Wall Street.

VandaTrack spune că investitorii de retail au achiziţionat acţiunile băncilor din SUA într-o proporţie semnificativă, sugerând că investitorii instituţionali începuseră să vândă pe măsură ce criza a captat atenţia spaţiului public. „Operatorii aerieni au fost vânduţi masiv de către mediul de retail, ceea ce înseamnă că investitorii instituţionali se aflau de partea cealaltă a tranzacţiilor, construindu-şi expunere în vederea redeschiderii”, spune Connor Mayer, membru al VandaTrack.

 

 

Realitatea Live

18 Iul. 2025, 12:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Iul. 2025, 12:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sectorul construcțiilor din Republica Moldova este grav afectat de instabilitate și lipsă de profesionalizare, în contextul unui grad alarmant de muncă neformală, fluctuație ridicată a angajaților și dezechilibru teritorial profund. Avertismentul vine din partea economistului Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”, care a prezentat datele în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, vineri, 18 iulie.

Potrivit acestuia, în 2024, 60% din forța de muncă din construcții a activat la negru, iar dintre cei angajați oficial, un sfert își primește o parte din salariu în plic. Această practică a generat pierderi bugetare de 4,2 miliarde de lei doar anul trecut, din neplata contribuțiilor sociale, medicale și a altor taxe.

„Fluctuația anuală a forței de muncă este de 40%, iar lipsa formării profesionale face imposibilă dezvoltarea durabilă a sectorului. Cu asemenea tendințe, nu poți construi profesioniști”, a declarat Ioniță.

Deși valoarea lucrărilor de construcție, în termeni anuali, a atins aproape 21 miliarde de lei, peste 72% dintre acestea sunt concentrate în municipiul Chișinău. Diferențele între regiuni sunt uriașe – în unele raioane investițiile în construcții sunt de 25 de ori mai mici decât în capitală.

În paralel, se observă un declin al sectorului locuințelor noi: în Chișinău, valoarea lucrărilor a scăzut de la 5,6 miliarde lei în 2021 la 4,5 miliarde lei în 2024, iar valoarea de piață a locuințelor noi s-a redus aproape la jumătate – de la 25,5 la 14,1 miliarde lei.

Veaceslav Ioniță subliniază necesitatea unor reforme sistemice, printre care instituirea unei „Case Sociale a Constructorului”, după modelul României, care să asigure protecție angajaților sezonieri din construcții, oferindu-le 75% din salariu în perioadele fără activitate.

„Avuția moldovenilor e în imobile. Dacă nu protejăm sectorul construcțiilor, nu ne protejăm nici pe noi înșine”, a concluzionat expertul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA