Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei au constituit 3,961 miliarde USD cu 14,2 milioane mai puțin la sfârșitul lunii septembrie comparativ cu sfârșitul lunii august, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei.
Rezervele valutare s-au redus ca urmare a plăților datoriei externe în sumă de 21,2 mil. USD, deprecierea cursului de schimb – 13,4 mil. USD, plățile Ministerului Finanțelor – 9,6 mil. USD și intervențiile BNM pe piața valutară sub formă de vânzări – 7,2 mil. USD.
Totodată, pe parcursul lunii, rezervele valutare s-au majorat ca urmare a intrărilor nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 30,41 mil. USD, credite și granturi în favoarea Ministerului Finanțelor – 8,2 mil. USD și intrările nete în contul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă: 2,41 mil. USD.
Activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sînt activele disponibile în orice moment şi controlate de către Banca Naţională a Moldovei în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valuatre ale Băncii Naţionale a Moldovei, precum şi în alte scopuri. Alte active valutare sunt acele active valutare, care aparţin Băncii Naţionale a Moldovei şi care nu fac parte din activele oficiale de rezervă, şi active valutare deţinute de Guvernul Republicii Moldova.