Milioane de dolari din dividendele plătite în Republica Moldova s-au scurs în offshore

15 Dec. 2021, 09:28
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
15 Dec. 2021, 09:28 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Veniturile din investiții directe spre plată nerezidenților (debit) au constituit 303,74 mil. USD în anul 2020, fiind cu 22,2 la sută mai mari decât în anul 2019. Din acestea, dividendele au constituit 179,60 mil. USD, dobânzile – 16,48 mil. USD, profiturile reinvestite – 107,66 mil. USD, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În structura pe zone geografice a dividendelor spre plată aferente investițiilor directe, ponderea majoritară a fost deținută de Uniunea Europeană – 86,4 la sută din total în anul 2020. Cele mai mari dividende au revenit investitorilor din Cipru – 47,38 mil. USD, în creștere cu 65,5 la sută comparativ cu anul 2019.

Pe categorii, cele mai multe dividende au fost achitate de companiile din domeniul informațiilor și comunicațiilor – 36,6 mil. USD, industria prelucrătoare – 34 mil. USD, producția e energie – 29,7 mil. USD, comerț 27,4 mil. USD, activități financiare și asigurări – 20,4 mil. USD, agricultură – 13,2 mil. USD.

În anul 2020, intrările de capital aferente investițiilor străine directe au constituit 390 mil. USD de două ori mai puțin față de 2019. Totodată, investitorii și-au scos din țară 238,3 mil. USD față de 316,7 mil. USD în 2019.

Conform indicatorilor statistici calculați după principiul direcțional, investițiile directe peste hotare ale rezidenților Republicii Moldova au înregistrat, în anul 2020, intrări nete de 1,49 mil. USD, compuse majoritar din participații la capitalul social al întreprinderilor afiliate din străinătate.

Investițiile directe în economia națională au înregistrat, pe parcursul anului 2020, intrări nete de capital în valoare de 123,18 mil. USD, din care venitului reinvestit i-au revenit 107,66 mil. USD. Investițiile în capital social au înregistrat intrări nete în valoare de 66,06 mil. USD (intrări brute – 89,26 mil. USD, ieșiri brute – 23,20 mil. USD).

La alt capital intrările de 169,63 mil. USD consemnate de alte sectoare reprezintă trageri de împrumuturi de la investitorii străini direcți care au totalizat 126,59 mil. USD și rambursări, în sumă de 43,04 mil. USD, ale împrumuturilor acordate anterior de firmele-fiice rezidente investitorilor străini. Ieșirile de alt capital în valoare totală de 220,17 mil. USD au rezultat din: rambursările, conform orarului, de împrumuturi contractate anterior de către agenții economici rezidenți de la investitori străini direcți, în sumă de 169,46 mil. USD și acordarea de împrumuturi investitorilor străini, în valoare de 50,71 mil. USD.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău