Milioane de la stat pentru IMM-uri. ODIMM: Vor fi lansate programe noi de susținere a mediului de afaceri

25 Ian. 2022, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Ian. 2022, 10:35 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În cadrul unei conferințe de presă organizată de Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Dumitru Pîntea, director general ODIMM a prezentat programele de susținere a IMM-urilor.

Astfel, în 2022, vor fi alocați bani pentru programe deja existente, precum „PARE 1+1”, START pentru tineri, Femei în Afaceri, etc. De asemenea vor fi lansate și programe noi.

Astfel, în 2022, din bugetul de stat vor fi alocate 140 de milioane de lei pentru susținerea afacerilor. Cei mai mulți bani vor fi alocați pentru programul „PARE 1+1”, 30 de milioane de lei, care va avea și un nou subprogram „PARE „1+2”, care se dezvoltă la moment.

De asemenea, 20 de milioane de lei vor fi alocați pentru programul START pentru TINERI. Câte 15 milioane de lei vor fi acordați pentru ecologizarea întreprinderilor mici și mijlocii cât și pentru suplimentarea fondului de garantare a creditelor.

Potrivit directorului general al ODIMM, în 2022 vor fi lansate câteva programe noi:

  • A doua șansă;
  • Digitalizare;
  • Clustere;
  • Turism rural;
  • Întreprinderi sociale.

Pentru aceste programe vor fi alocate în total 35 de milioane de lei. Cel mai mulți bani se vor aloca pentru programele „A doua șansă” și „Digitalizare”, 15 milioane de lei și respectiv 10 milioane de lei.

De asemenea, Dumitru Pîntea a declarat că suma alocată pentru aceste programe ar putea crește datorită suportului oferite de Uniunea Europeană, USAID și alte organizații internaționale.

Pentru companiile care deja își desfășoară activitatea de cel puțin un an, în luna aprilie, va fi lansat un apel unde se vor putea obține granturi de 15 milioane de lei.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău