Milionarul din spirt blocat: Comisia lui Bolea oprește importul de porumb și grâu

30 Aug. 2024, 16:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Aug. 2024, 16:09 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere provizorie a importului de culturi cerealiere și oleaginoase a respins cererea depusă de Compania Zernoff SRL pe 13 august 2024, care solicita importul a 24.000 de tone de porumb și 8.000 de tone de grâu, se arată în comentariul Ministerului Agriculturii, după ce fostul director executiv de la Asociația Forța Fermierilor, Alexandr Slusari avertiza că dacă importul va fi autorizat, prețurile la careale vor cădea într-un an în care recolta este mică, punând în pericol protejarea pieței interne.

Comisia a recomandat companiei să dezvolte o platformă de comunicare cu fermierii locali pentru a identifica cantitățile necesare din surse interne. „Totodată, s-a recomandat asociațiilor producătorilor de cereale din țară să colaboreze cu solicitantul cererii de import pentru optimizarea procesului de achiziție a cerealelor din sursele interne ale Republicii Moldova. Aceste recomandări au fost formulate pentru a menține un echilibru între necesitatea de a importa cereale și susținerea producătorilor locali, consolidând astfel securitatea alimentară și lanțul valoric al țării,” se mai arată în mesajul Ministerul Agriculturii.

Zernoff SRL, compania aflată în centrul acestei decizii, a fost anterior implicată într-o anchetă internațională în 2019, după ce autoritățile din Spania și Georgia au descoperit o schemă complexă de livrare a spirtului etilic produs în Chișinău către producători de brandy spaniol și coniac francez contrafăcut. Potrivit cotidianului spaniol *El Mundo*, suspiciunile au apărut după ce cisternele cu spirt au fost urmărite prin Europa, ridicând întrebări privind respectarea reglementărilor europene pentru producția de brandy.

Documentele de expediere arătau că spirtul etilic neutru (ENA), achiziționat de Brina Project LLP din Marea Britanie de la Zernoff SRL, era utilizat în mod fraudulos în producția de brandy, deși legislația europeană impune ca brandy să fie făcut doar din rachiu de vin. Investigațiile au dus la concluzia că alcoolul extras din cereale, de 3-4 ori mai ieftin, era folosit în loc de rachiu de vin, afectând astfel piața autentică de brandy și coniac.

Zernoff SRL, deținută de firma românească Viteza Optim SRL cu 78,2%, milionarul Denis Cibizov și Gheorghi Cozoveachin (câte 10,9%), este specializată în producția de alcool etilic neutru, fabricat din spirt de cereale. Din Moldova, camionul duce cisterna la o companie de logistică din Sofia, Bulgaria, numită M&M, care nu are nicio legătură cu producția de alcool, fiind doar un furnizor de transport și depozitare pentru mărfuri.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Sept. 2024, 10:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Sept. 2024, 10:59 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația de Stat Drumurilor anunță lansarea licitației pentru construcția a unui segment de drum de pe traseul R34, Hîncești- Leova-Cahul-Giurgiulești. Construcția drumului va începe de la ronda de la Cantemir până la intrarea în orașul Cahul. Este vorba de 43 de km.

Procedura de achiziție urmează a fi desfășurată în conformitate cu regulile BEI, descrise in Ghidul de Procurări pentru proiectele finanțate de BEI, martie 2024. Data limită de depunere a ofertelor este 30 septembrie.

„Lucrările ce urmează a fi efectuate includ tronsonul cu construcție nouă de drum, reabilitarea trotuarului existent, lărgiri, inclusiv amenajarea drumurilor laterale către câmpurile agricole și amenajarea intersecțiilor minore, intrarea în proprietățile. Construire zid de sprijin si sistem de drenaj subteran, protectie taluz, constructii poduri. Amenajarea instalațiilor de drenaj ca construcție de canale, canalizare laterală consolidată și interceptare exterioară şanţuri”, se arată în anunțul ASD.

Semnarea estimată a contractului este așteptată în martie 2025. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 30 de luni și 24 de luni din Perioada de notificare a defectelor.

În paralel, reabilitarea segmentului Hîncești-Leova-Cantemir de pe același traseu R34, realizată de compania turcă OZKA Insaat, avansează extrem de lent. Drumul de 83 de kilometri trebuia finalizat în februarie 2023, însă progresul lucrărilor este redus. Valoarea contractului pentru acest proiect se ridică la peste 56 de milioane de euro, finanțare acordată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În trecut, segmentul Hîncești-Cantemir a fost adjudecat de compania italiană Serenissima Costruzioni S.P.A., însă aceasta nu a reușit să înceapă lucrările, intrând în insolvență. Proiectul a fost reluat ulterior de compania OZKA, care are o experiență de peste 25 de ani în domeniu și 350 de angajați, însă progresul lucrărilor este criticat pentru ritmul lent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău