Ministerul condus de Spînu trebuie să facă pe dracu-n patru pentru asigurarea securității energetice a țării

05 Nov. 2021, 16:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
05 Nov. 2021, 16:16 // Actual //  bani.md

Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale urmează să iniţieze procesul de analiză a legislaţiei în domeniul energetic şi să propună un set de modificări în scopul fortificării securităţii energetice a Republicii Moldova, pentru ca pe viitor țara să nu să se confrunte cu crize precum cea recentă din domeniul furnizării gazelor,  potrivit ordinului Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova

În documentul adoptat încă în data de 2 noiembrie, Moldovagaz a fost însărcinată să înainteze până pe 5 noiembrie Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cererea de ajustare a tarifelor la gaze pentru consumatori de la 1 noiembrie, în legătură cu semnarea unui nou contract cu Gazprom, potrivit căruia prețul de achiziție al gazului rusesc a crescut semnificativ.

ANRE este obligată să calculeze și să stabilească noi tarife reglementate atât pentru serviciile de distribuție, cât și pentru furnizarea de gaze.

Documentul relevă că, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va pregăti un set de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze pentru anumite categorii de cetățeni, iar Ministerul Finanțelor va iniția până pe 11 noiembrie procedura de rectificare a bugetului 2021.

Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, va retrage solicitarea de asistenţă internaţională, cu care a s-a adresat anterior către parteneri străini în legătură cu criza gazelor.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!