Ministrul Sergiu Gaibu s-a întâlnit cu reprezentatul permanent al FMI în Moldova

27 Aug. 2021, 12:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
27 Aug. 2021, 12:44 // Actual //  Otilia Cotruța

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a avut astăzi o întrevedere cu reprezentatul permanent al Fondului Monetar Internațional în Republica Moldova, Rogers Chawani. Oficialii au discutat despre proiectele ministerului în contextul implementării programului de reforme al Guvernului, dar și despre subiecte ce vizează agenda de cooperare RM-FMI.

În debutul ședinței, Sergiu Gaibu l-a informat pe Rogers Chawani care sunt prioritățile Ministerului Economiei pentru mandatul în curs. Printre acestea, ministrul a evidențiat simplificarea procedurilor de activitate pentru IMM-uri, digitalizarea sectorului public și al economiei, creșterea locurilor de muncă, accesul la resurse investiționale și financiare, promovarea exporturilor ș.a.

În același context, ministrul Gaibu s-a referit la importanța transparentizării economiei și simplificării procedurilor de interacțiune a sectorului public cu mediul de afaceri, una dintre măsurile necesare fiind, în acest scop, revizuirea politicii fiscale în vederea creării unui climat de activitate confortabil pentru agenții economici. Un subiect aparte pus în discuție de către ministrul Economiei s-a referit la securitatea investițiilor și importanța decriminalizării businessului. În acest sens, ministrul a subliniat utilitatea asistenței experților FMI în vederea realizării unei analize complexe, în perspectivă, a cadrului normativ existent pentru identificarea lacunelor legislative referitoare la riscuri și amenințări pe acest segment.

La rândul său, reprezentantul FMI în țara noastră a apreciat agenda de acțiuni a noului Guvern și a reconfirmat sprijinul FMI pentru implementarea reformelor în diferite domenii, inclusiv în cel economic. Totodată, Rogers Chawani a menționat despre pregătirea vizitei unei noi misiuni a FMI la Chișinău, programată pentru sfârșitul lunii septembrie curent, în contextul inițierii unui nou program de reforme economice destinat țării noastre.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 08:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2021, 08:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru că tinerii moldoveni pleacă în număr mare la facultăți de top din Europa, o parte din universitățile din țară se orientează către țări îndepărtate precum India, Siria, Iordania.

”Anual Republica Moldova câştigă circa o sută de milioane de dolari datorită studenţilor străini care învaţă la noi în ţară. Cifra este de patru ori mai mare decât zece ani în urmă”, a declarat economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, la emisiunea săptămânală de analize economice.

În Republica Moldova, în prezent la universităţi învață circa 4600 de studenţi străini față de 1200 de studenți acum zece ani. „Este o cifră considerabilă ţinând cont de faptul că la noi numărul de studenţi scade dramatic în fiecare an. Acest lucru fiind motivat de factorul demografic şi de migraţie, dar şi faptul că mulţi studenţi aleg să înveţe în străinătate. Or, studenţii străini ajută ca sistemul educaţional din ţară să rămână pe linia plutire”, a explicat Ioniță.

În funcție da țara de proveniență, cei mai mulți studenți străini care învață în Republica Moldova sunt din România, Israel, India, Ucraina, Siria şi Iordania.

În 2020, cei mai mulţi studenţi sunt din România – 2125 de studenţi, originari din Israel, în 2015, în ţara noastră au venit la studii 2040 de tineri, iar pe locul trei este India 605 studenţi. Ucraina, Siria și Iordania au fost în top acum 20 de ani și care au înregistrat cea mai mare scădere.

În anul de studii 2020/21, rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 24 unități, inclusiv 16 instituții de stat (cu 2 unități mai puține față de 2019/203) și 8 instituții private (cu 1 unitate mai puțin față de 2019/204). Majoritatea instituțiilor de învățământ superior își au sediul în municipiul Chișinău – 20 unități, câte 1 unitate – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia.

În anul de studii 2019-2020, în Republica Moldova numărul de persoane la studii superioare de licenţă şi master a fost de 56,8 mii de persoane, adică cu 3,8 mii de studenţi mai puţini comparativ cu anul de studii 2018-2019, arată datele Biroului Național de Statistică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală