Mircea Geoană, optimist că Moldova ”va evada din capcana istoriei”. Cum estimează că se va sfârși războiul din Ucraina

23 Iun. 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Iun. 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat joi seară, la Oradea, că Ucraina va izbândi în război şi că va face parte din familia democraţiilor occidentale.

”Suntem convinşi că Ucraina va izbândi în acest efort de a-şi apăra independenţa şi suveranitatea. Există o încleştare extrem de violentă în continuare. Contraofensiva care a început va fi una probabil de durată, nu va fi uşor, pentru că Federaţia Rusă şi-a construit sisteme defensive destul de robuste, dar cu sprijinul nostru şi cu voinţa ucrainenilor de a-şi apăra independenţa şi libertatea sunt convins că Ucraina va izbândi. Suntem absolut convinşi că Ucraina va izbândi în acest război şi că va face parte din familia democraţiilor occidentale,” a declarat, într-o scurtă întâlnire cu presa, Mircea Geoană.
Secretarul general adjunct al NATO a subliniat că România şi ceilalţi 30 de aliaţi din NATO sunt extrem de uniţi în a ajuta Ucraina, ”o chestiune moralmente corectă, strategic necesară şi politic indispensabilă”.

”Ieri, la Londra, a avut loc o mare conferinţă pentru reconstrucţia Ucrainei. (…) Ar fi foarte bine să vorbim cu companiile noastre, cu porturile noastre – România este al cincilea producător de nave din Europa – să încercăm să găsim relaţii şi pe plan de investiţii, de reconstrucţie. Şi mai este un lucru important pentru noi: dacă Ucraina reuşeşte – şi va reuşi – şi Republica Moldova are o şansă mai bună să evadeze din acea capcană a geografiei şi istoriei de până acum,” a afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a susţinut joi, la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea, o conferinţă de nivel internaţional intitulată ”Viziune, inovare, transformare”, eveniment moderat de managerul MTC, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, în seria de manifestări cultural-ştiinţifice ale instituţiei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO