Mișcarea tactică a Moscovei! Transnistria recunoscută ca stat pe sit-urile a două bănci rusești

22 Mai 2024, 11:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2024, 11:07 // Actual //  Lupu Eduard

Două bănci din Federația Rusă, Sberbank și Tinkoff, au inclus Transnistria ca stat separat în lista țărilor unde se pot efectua transferuri de bani. Această mișcare este percepută ca o manevră tactică a Moscovei, având implicații politice semnificative (după invazia din Ucraina băncile rusești au fost incluse în lista sancțiuunilor internaționale și deconectat de la sistemul SWIFT n.a).

Sberbank, instituție financiară controlată de stat, a adăugat Transnistria la lista de 17 state în care se pot transfera bani, printre care se numără și Republica Moldova. Conform informațiilor de pe site-ul băncii, banii pot fi transferați doar în ruble în contul beneficiarului, pe card sau cash.

Tinkoff, banca controlată de miliardarul rus Vladimir Potanin, oferă de asemenea posibilitatea transferurilor în Transnistria. Transferurile fără comision sunt permise până la 20.000 de ruble, echivalentul a 200 de euro. Pentru sume mai mari, se percepe un comision de 1% din suma transferată. Clienții Tinkoff Pro și Tinkoff Premium pot transfera fără comision până la 50.000 și respectiv 100.000 de ruble.

Oazu Nantoi, deputat PAS și expert în problema transnistreană, solicitat de RUPOR.MD a comentat această decizie, acuzând Rusia că sfidează suveranitatea Republicii Moldova și ocupă ilegal o parte din teritoriul său. Nantoi a subliniat că Rusia folosește Transnistria ca instrument pentru a destabiliza Moldova și a împiedica organizarea referendumului și alegerea Maiei Sandu în alegerile din toamnă.

„Din moment ce la câteva sute de kilometri sunt omorâți oameni, credeți că mă aștept ca Vladimir Putin, cu Biblia în mână, va îmbrăca mănuși albe și se va întreba dacă procedează corect. În anii 1990, băncile din Transnistria au deschis conturi corespondente în Federația Rusă și astfel Moscova asigura existența Transnistriei. Dacă voiau să recunoască Transnistria, o făceau de câteva ori după 1990. Cei de la Moscova au nevoie de întreaga Republică Moldova, iar Transnistria este doar un instrument. Paralel, băieții au făcut profituri uriașe prin intermediul Sheriff”, a punctat Nantoi.

El a mai adăugat că decizia Sberbank a fost luată de un departament de la Moscova care se ocupă de destabilizarea Republicii Moldova prin diferite scenarii pentru coloana a cincea. „Face parte din procedura de escaladare, iar apogeul va fi pe 20 octombrie. Detaliul cu transferurile în Transnistria este doar desertul Rusiei pregătit pentru 20 octombrie”, a încheiat Nantoi.

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina. Dintr-o populație totală de aproximativ 470.000 de persoane, etnicii ruși și ucraineni de pe teritoriul acesta sunt, împreună, mai numeroși decât cei moldoveni. Deși este recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist este susținut de Rusia. Nicio țară, nici măcar Rusia, nu recunoaște teritoriul ca fiind independent, dar autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Iun. 2024, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iun. 2024, 18:08 // Actual //  Lupu Eduard

Pentru a evita speculațiile, vreau să declar că voi participa la concurs alături de alți posibili candidați, susține Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, căruia îi expiră mandatul.

Ministerul Econonomiei a anunța lansarea concursului pentru ocuparea a patru fotolii în cadrul Consiliului de Administrație de la Moldovagaz.

În prezent, membrii CA ai Moldovagaz sunt: din partea Republicii Moldova – Vadim Ceban, Vitalie Țurcanu, Ilie Tutunaru și Alexandru Șevciuc. Gazprom are desemnați 5 membri.

Moldovagaz, compania fiică a gigantul rus Gazprom a contabilizat un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, față de pierderile de 323 milioane de lei în anul 2022, potrivit raportului financiar al companiei.

Moldovagaz este controlată de concernul rus Gazprom – 50%, Agenția Proprietății Publice – 35,3%, iar Tiraspoltransgaz – 13,14%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău