Misterul gazului din Dubai. Cum Chișinăul riscă să vândă viitorul economic al Moldovei

10 Feb. 2025, 12:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 12:52 // Actual //  Ursu Victor

Modul în care a fost structurat acordul privind livrarea gazului în Transnistria are multe neclarități. Schema implică o serie de companii obscure, ce ridică semne de întrebare și ar putea avea consecințe negative pentru imaginea și economia Republicii Moldova, constată membrul Consiliului Energocom, Alexnadr Slusari.

„Schema cu livrarea gazului este una extrem de neclară. Dacă Rusia acordă un împrumut așa-zisei republici transnistrene, unde este acest acord de împrumut? Autoritățile noastre au făcut rost de el?”, întreabă Slusari, referindu-se la lipsa de transparență privind sursele financiare și implicarea unei companii din Dubai în tranzacțiile cu gaz. „De ce plata pentru gazul livrat trece prin această companie din Dubai și nu direct prin Tiraspoltrasgaz? Dacă această întreprindere din Tiraspol poate plăti tranzitul, de ce nu poate plăti și pentru gazul consumat?”

Slusari se întreabă și în privința controlului provenienței banilor care ajung în Dubai, subliniind riscurile de corupție politică. „Cum va fi controlată proveniența banilor din Dubai? Care va fi reacția Uniunii Europene față de o asemenea tranzacție, făcută cu girul Chișinăului?”, a adăugat acesta.

El și-a exprimat îngrijorarea și cu privire la impactul economic asupra întreprinderilor din Republica Moldova. „Cum se va proteja industria din malul drept, care plătește impozite și salarii acestui guvern? Ce se va întâmpla cu întreprinderile noastre dacă vor plăti tarife mult mai mari pentru energie electrică decât cele din Transnistria?”

De asemenea, Slusari a subliniat că guvernul nu a impus condiții clare pentru ca întreaga industrie din Transnistria să treacă la tarife reale de piață, ceea ce ar putea duce la un dezechilibru concurențial. „Este foarte îngrijorător faptul că nu s-a impus această condiție. De ce nu s-a făcut?”, a întrebat el.

În contextul politică internă, Slusari a criticat modul în care guvernul a acceptat această tranzacție, afirmând că decizia „miroase foarte urât” în lipsa unor explicații clare. „Bâlbâiala despre unele condiționări sună foarte nesigur, iar în fundalul acestei situații, livrarea gazului în Transnistria se face conform unei scheme netransparente.”

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

10 Feb. 2025, 16:03
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
10 Feb. 2025, 16:03 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a lansat prima etapă a misiunii FSAP (Financial Sector Assessment Program – Programul de evaluare a sectorului financiar), desfășurată în colaborare cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și Banca Mondială (BM), la solicitarea instituției financiare naționale. Acest program reprezintă un pas important în evaluarea și întărirea sistemului financiar din Republica Moldova.

Programul FSAP, un instrument de evaluare aprofundată a sistemului financiar, vizează o analiză detaliată și obiectivă a reglementărilor și supravegherii sistemului bancar din țară. Printre activitățile incluse se numără realizarea unor teste de stres pentru băncile din Republica Moldova, evaluarea capacității de gestionare a crizelor economice, precum și analiza modului în care sistemul financiar sprijină accesul la finanțare pentru întreprinderile mici și mijlocii, dar și pentru sectoarele economice esențiale.

Prima etapă a programului se concentrează pe stabilirea domeniilor ce vor fi abordate pe parcursul evaluării. Ulterior, misiunile de evaluare vor examina mai detaliat situația sectorului financiar, iar un raport final va fi întocmit și supus aprobării consiliilor FMI și BM.

„Prin această evaluare, Banca Națională a Moldovei își propune să obțină o imagine clară și obiectivă asupra performanței sistemului financiar. Aceasta va permite identificarea oportunităților de reformare a sectorului, implementarea standardelor internaționale, cum ar fi principiile Basel III, și consolidarea capacității de reacție în fața provocărilor economice,” a declarat Tatiana Ivanicichina, viceguvernatoarea BNM.

Procesul FSAP va sprijini BNM în consolidarea capacității de a gestiona riscurile financiare și de a promova stabilitatea economică. În plus, sprijinul acordat de FMI și BM va facilita implementarea reformelor economice, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor și crearea unui mediu favorabil dezvoltării economice durabile pe termen lung.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală