MMZ: Investițiile ecologice ale uzinei, implementate în ultimii patru ani, au depășit șapte milioane de dolari SUA

21 Feb. 2024, 11:48
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
21 Feb. 2024, 11:48 // Slider //  bani.md

Uzina Metalurgică din Moldova (MMZ) continuă să conducă în mod sustenabil în domeniul ecologiei, investind sume semnificative în tehnologii moderne și proiecte de reducere a impactului ecologic.

Directorul General al SA „MMZ”, Serghei Kornev, a subliniat într-o scrisoare de bun venit adresată participanților la a treia conferință științifico-practică „Ecologia și viața omului” că finanțarea proiectelor ecologice reprezintă o direcție prioritară în activitatea de investiții a uzinei. Până în prezent, valoarea totală a programelor ecologice implementate și a evenimentelor cu efect ecologic benefic este de aproximativ 7 milioane de dolari SUA.

De la anunțarea în 2019 a programului ecologic pe termen lung, care astăzi depășește 30 de milioane de dolari, MMZ confirmă statutul său de lider în domeniul protecției mediului. Proiectele cheie ale acestui program investițional acoperă protecția aerului atmosferic, a bazinelor hidrografice și a resurselor terestre, precum și amenajarea teritoriului. Uzina investește activ în tehnologii moderne care contribuie la reducerea emisiilor și respectarea strictă a standardelor legislației privind protecția mediului.

Împreună cu modernizarea utilajelor de producție, MMZ introduce tehnologie auto „verde”. Patru automobile electrice circulă deja pe drumurile fabricii, inclusiv microbuzele de pasageri și de marfă. În 2022, au fost achiziționate 2 stații electrice mobile și 1 staționară de încărcare a metalului, subliniind intenția MMZ de a urma direcția „verde” în dezvoltare.

Managementul MMZ continuă să acorde atenție implementării tehnologiilor ecologice și respectării celor mai înalte standarde de responsabilitate ecologică. Eforturile constante ale uzinei în domeniul ecologiei și sustenabilității fac din MMZ un bun exemplu al faptului că producția industrială poate fi nu doar eficientă, ci și ecologică.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În lipsa unui mecanism transparent de selecție a contribuabililor verificați, controalele fiscale sunt folosite ca instrument politic de către partidul aflat la guvernare, indiferent de culoarea acestuia, a declarat economistul Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

„Atâta timp cât nu ai un sistem clar și transparent care să explice de ce alegi un contribuabil și nu altul, vei avea întotdeauna tentația să te duci peste cel care nu simpatizează cu partidul tău. Eu cred că acest lucru se întâmplă deja. Este o bănuială rezonabilă, dar foarte realistă”, a declarat Ioniță.

El a subliniat că, de fapt, presiunea pentru reformarea sistemului fiscal nu vine din interiorul țării, ci din partea partenerilor externi – FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană. „Tot ce am făcut bun în această țară, am făcut fiind presați din afară. Așa am liberalizat și spațiul aerian, nu pentru că a vrut cineva de la noi, ci contrar voinței celor de la guvernare”.

Economistul a avertizat că, în practică, instituțiile de control evită deliberat să verifice „peștii mari” – marile companii care sunt cel mai des implicate în scheme complexe de evaziune fiscală. „Ei nu se duc la cei mari din trei motive. Unu – aceștia sunt conectați politic. Doi – au relații personale strânse cu cei de la FISC. Și trei – FISC-ul nu are suficienți oameni pregătiți ca să facă față armatei de juriști din companiile mari”.

Ioniță a mai adăugat că, în loc să fie identificați contribuabilii cu adevărat problematici prin metode analitice, autoritățile fiscale preferă să se concentreze pe cazuri mărunte. „Un fost oficial mi-a spus că avem contrabandă masivă cu cafea, dar nu ne atingem de ea pentru că ni s-a spus să ne ocupăm doar de cazurile mari. Doar că, în realitate, nici pe cele mari nu le vedem”.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a spus că e nevoie de profesionalizarea urgentă a angajaților FISC, crearea unui sistem obiectiv de analiză a riscurilor fiscale și, mai ales, decuplarea politică a instituțiilor de control. Altfel, spune el, Republica Moldova va continua să lupte cu evaziunea fiscală doar „la nivel declarativ”, în timp ce marile scheme vor fi protejate în continuare de interese de partid.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO