Comerțul mondial cu bunuri va înregistra o creștere mai mică decât cea a PIB-ului în următorii 10 ani

21 Feb. 2024, 11:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
21 Feb. 2024, 11:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Pe măsură ce economia globală se adaptează la presiunile și perturbările economice și geopolitice, rutele familiare care au definit harta comerțului mondial sunt redesenate, iar culoarele comerciale regionale joacă un rol tot mai important în comerțul mondial.

Schimbările în peisajul comercial arată că în ansamblu, comerțul mondial crește la o rată mai lentă decât economia mondială, o schimbare fundamentală față de tendința de globalism condus de comerț pe care lumea a avut-o în cea mai mare parte a anilor de la sfârșitul Războiului Rece.

Comerțul mondial cu bunuri este prognozat să crească cu 2,8% pe an, în medie, până în 2032, în comparație cu o rată estimată de creștere a PIB-ului global de 3,1% în aceeași perioadă, conform unei noi analize realizate de Boston Consulting Group (BCG).

Apariția și creșterea importanței culoarelor comerciale regionale au ca efect diminuarea dominației rutelor comerciale tradiționale, cum ar fi China-SUA și China-UE.

„Comerțul mondial se schimbă, iar harta, așa cum o știam noi, este redesenată”, susține Nikolaus Lang, director general și partener senior, lider global al practicii Global Advantage a BCG și coautor al raportului. „Pe măsură ce lanțurile de aprovizionare sunt rebalansate și țările vecine își întăresc relațiile comerciale regionale, ne așteptăm să vedem schimbări durabile în fluxurile de bunuri din întreaga lume”.

Cercetarea Boston Consulting Group evidențiază cinci dinamici emergente ale comerțului mondial ce vor caracteriza lumea în deceniul următor:

  • Dinamica Comerțului cu China. Tensiunile comerciale persistente și creșterea „comerțului gestionat” între China și Occident determină o încetinire a acestuia. Scăderea prognozată a comerțului SUA-China este una dintre cele mai semnificative evoluții în harta actualizată a comerțului mondial, prognozând o scădere cu 197 miliarde de dolari a comerțului în 2032 față de nivelul din 2022.. Comerțul Chinei cu UE va continua să crească, dar mai lent decât media globală.
  • Fortăreața America de Nord. Statele Unite, Canada și Mexicul vor beneficia de Acordul SUA-Mexic-Canada (USMCA). Comerțul SUA cu vecinii săi este prognozat să crească cu 466 miliarde de dolari în deceniul următor.
  • Creșterea Comerțului ASEAN. Națiunile din Asia de Sud-Est sunt printre cei mai mari câștigători în noua ordine comercială mondială. Comerțul între statele ASEAN este prognozat să crească cu 1,2 trilioane de dolari în următorii zece ani, întrucât regiunea este văzută din ce în ce mai mult ca fiind o destinație cheie pentru companiile care doresc să-și reducă dependența de China pentru fabricație și aprovizionare, ceea ce conduce la creșterea ASEAN ca platformă pentru exporturile globale. Fundamentele solide din regiunea ASEAN în sine conduc, de asemenea, la o creștere a investițiilor și a activității comerciale.
  • Creșterea explozivă a Indiei. India beneficiază de o structură de costuri redusă, o forță de muncă tot mai capabilă și o logistică în îmbunătățire pentru a deveni o piață internă majoră și o destinație numită generic „China + 1″ pentru fabricația globală. Se estimează că India va obține o creștere medie anuală a comerțului de 6,3%, de două ori mai mare decât media globală.
  • Divergența comerțului rusesc. O mare parte din comerțul Rusiei s-a îndreptat către țările BRICS (Brazilia, China, India și Africa de Sud). În timp ce comerțul Rusiei cu China și India va crește cu 134 miliarde de dolari, respectiv 26 de miliarde de dolari până în 2032, comerțul său cu UE va scădea cu 222 de miliarde de dolari.

„Economia unitară este unul dintre principalii factori ce contribuiie la aceste schimbări, dar geopolitica este și ea un catalizator clar”, a mai precizat Marc Gilbert, director general și partener senior la BCG și coautor al raportului. „Într-un an cu multe alegeri globale cruciale și cu aproape jumătate din populația lumii așteptată să iasă la vot, vedem o continuare a accentului pus pe politica industrială în asigurarea securității economice naționale, crearea de locuri de muncă și energia verde. Una dintre consecințe va fi consolidarea grupărilor comerciale regionale, în special în America de Nord, Uniunea Europeană și ASEAN”.

Potrivit acestuia, China este astăzi cel mai mare exportator mondial de bunuri fabricate, dar pierde în competitivitatea costurilor relative și are o economie internă în descreștere. Pe măsură ce firmele non-chineze își reevaluează lanțul de aprovizionare, comerțul în scădere între China și Occident se va muta în altă parte. Beneficiarii principali ale acestor schimbări de paradigmă vor fi țările ASEAN și India, deoarece multe companii își mută producția în aceste economii, atât pentru a reduce riscurile globale ale lanțului de aprovizionare, cât și pentru a accesa noi piețe. Drept rezultat, comerțul între ASEAN și China va crește cu o valoare impresionantă de 616 miliarde de dolari în deceniul următor, iar comerțul între ASEAN și SUA și Japonia va crește și el, cu peste 200 de miliarde de dolari.

„Aceste schimbări în modelele comerciale reconfigurează economia globală, acest lucru nefiind un accident. Companiile trebuie să gândească strategic și să ia măsuri decisive, altfel riscă să fie prinse în capcana factorilor mereu în schimbare și care sunt în afara controlului lor”, conchide Michael McAdoo.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 08:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 08:53 // Actual //  Lupu Eduard

Începerea invaziei lui Putin din Ucraina acum peste 780 de zile a fost urmată de impunerea a mai multor pachete de sancțiuni de către Occident contra Kremlinului. Acum însă, Statele Unite și Marea Britanie lovesc ”diamantele” Moscovei, interzicând comerțul cu aluminiu, cupru și nichel rusesc la Bursele din Londra și Chicago.

Mișcarea americano-britanică îl face pe Putin să stea cu mâna întinsă la Shanghai, un oraș cu 24 de milioane de locuitori și să cerșească ajutorul Chinei, pentru a face comerț cu aceste metale, fiind singura bursă unde mai sunt acceptate astfel de produse din Rusia, potrivit IntelliNews.

Bursa de Metale din Londra (LME) și Bursa Mercantilă din Chicago (CME) au blocat comerțul cu aluminiu, cupru și nichel produse de Rusia, a anunțat guvernul Regatului Unit pe 12 aprilie 2024.

Mișcarea va conduce Rusia mai adânc în îmbrățișarea Chinei, deoarece în Shanghai există acum singura bursă majoră de mărfuri care încă acceptă și comercializează metale rusești.

Pentru a atenua riscul de instabilitate a pieței, guvernul a spus că noile măsuri vor scuti stocurile existente de metal rusesc pe cele două burse. Aceste acțiuni pot fi în continuare tranzacționate și retrase fără restricții, oferind continuitate participanților pe piață. Interdicția din Marea Britanie nu este de așteptat să afecteze prețurile pe termen scurt, deoarece există stocuri mari de metal rusesc în depozitele LME.

Această mișcare, parte a interdicțiilor existente, urmărește să intensifice restricțiile asupra exporturilor interzise de metale rusești, reducând astfel o „sursă crucială de venituri pentru Kremlin”, a spus Regatul Unit.

Principalele metale rusești ale grupului de titan sau platină au fost excluse de la interdicție, deoarece Rusia rămâne un furnizor important al ambelor metale greu de găsit pe piața mondială.

LME, într-un comunicat separat, și-a afirmat angajamentul de a se alinia la sancțiunile și tarifele relevante și a anunțat că va colabora cu LME Clear pentru a implementa sancțiuni atât pentru operațiunile sale, cât și pentru cele ale participanților săi pe piață.

Exporturile de metale din Rusia s-au prăbușit

Orientările publicate de LME au subliniat impactul legislației britanice și al licențelor comerciale asupra comerțului rusesc cu metale. Mai exact, ei au clarificat că, în temeiul pachetului de sancțiuni modificat, achiziția de mandate rusești emise înainte de 13 aprilie 2024 ar fi permisă. Cu toate acestea, metalul produs după această dată ar fi supus interdicției.

LME a anunțat o suspendare imediată a justificării metalului relevant produs la sau după 13 aprilie, asigurând respectarea sancțiunilor, facilitând în același timp participarea continuă la procesul zilnic de decontare.

LME a anunțat, de asemenea, o suspendare privind plasarea în mandat a metalului produs de anumite mărci afectate în depozitele listate de LME la nivel global, cu excepția cazului în care proprietarul metalului ar putea stabili cu dovezi documentare clare că metalul a fost produs înainte de 13 aprilie.

Metalele aduc cel mai mare venit din exporturi din Rusia, după energie, contribuind cu 15 miliarde de dolari în 2023. Valoarea exporturilor de metale ale Rusiei a scăzut de la invazia Ucrainei de acum doi ani, scăzând cu 10 miliarde de dolari în 2023, de la 25 de miliarde de dolari în 2022, din cauza sancțiunilor.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a aprobat acțiunea vizată, subliniind rolul acesteia în reducerea câștigurilor Rusiei, protejând în același timp aliații de repercusiuni adverse.

Marea Britanie și-a anunțat pentru prima dată intenția de a interzice metalele rusești în mai 2023 și a continuat cu legislația introdusă în decembrie pentru a interzice direct importurile de metale rusești. De asemenea, SUA au impus taxe vamale asupra diferitelor importuri de metale din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău