Moldova – condamnată la sărăcie. Taxe pipărate la înființarea afacerilor

04 Feb. 2022, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Feb. 2022, 11:40 // Actual //  bani.md

Înființarea unei afaceri este visul fiecăruia care vrea să facă business. Pe lângă investiția de timp necesară pentru a crea o afacere, există adesea o cerință de capital considerabilă. O afacere nouă necesită plata taxelor pentru licențiere, permise și aprobări, iar multe guverne au, de asemenea, cerințe minime de capital disponibil.

Din punct de vedere a costurilor, accesibilitatea de a începe o afacere este extrem de dependentă de loculul în care vă aflați. Unele țări au costul pornirii afacerilor extrem de scăzut pentru a încuraja activitatea economică. Alții au taxe mari sau aproape inaccesibile pentru a proteja afacerile existente sau pur și simplu pentru a profita de spiritul antreprenorial.

VisualCapitalist a analizat costul înființării afacerilor în 190 de țări ale lumii. Este vorba de înregistrarea unui SRL de dimensiuni mici și mijlocii în cele mai mari orașe.

Cele mai ieftine regiuni pentru începerea unei afaceri includ Asia Centrală și Africa.

Dar cele mai ieftine țări pentru un nou startup sunt Venezuela, Rwanda și Slovenia. În timp ce primq are taxe care totalizează doar 0,21 USD, atât Rwanda, cât și Slovenia nu au taxe pentru noile afaceri, deși Slovenia are o cerință de capital de 7.500 EUR.

Țările scumpe pentru începerea afacerilor sunt, de asemenea, răspândite în întreaga lume. Există unele în Europa, inclusiv Italia la 4.876 USD și Austria la 2.475 USD, precum și în America, inclusiv Surinam -3.030 USD și Ecuador la 1.630 USD.

Cele mai scumpe țări, însă, sunt în mare parte în Orientul Mijlociu. Acestea includ numărul 1 din Emiratele Arabe Unite la 7.444 USD, Qatarul nr. 4 la 3.952 USD și Libanul numărul 6 la 2.855 USD.

Fără a include țările cu date lipsă, cele mai accesibile țări pentru a începe o afacere includ Regatul Unit, Danemarca și Irlanda din Europa, Coreea de Sud în Asia de Est și Noua Zeelandă în Oceania. Costurile de pornire în fiecare variază de la doar 1%-2% din venitul lunar.

Imaginea este similară în America, unde Chile și Canada au cele mai mici taxe relative la 2% și, respectiv, 5% din venitul lunar. Chiar și SUA, care are un cost decent de mare de 725 USD pentru începerea unei afaceri, este relativ accesibilă la 16% din venitul lunar.

Republica Moldova este accesibilă pentru înființarea afacerilor. Costul de este de doar 76 USD, iar taxele constituie 24% din venitul lunar.

La accesibilitatea deschiderii afacerilor, Republica Moldova este în rând cu Federația Rusă, Bulgaria, Mozambic

Înființarea unui start-up este mult mai accesibilă în România, care are costul de 38 USD, iar taxele se ridică la 5% din venitul lunar.

Unele dintre cele mai puțin accesibile țări se află în Orientul Mijlociu și America Centrală. Haiti și Surinam au costuri de pornire care reprezintă 1.403% și 1.114% din venitul lunar, în timp ce Yemenul are rate de accesibilitate de 1.070%.

Dar cele mai puțin accesibile țări sunt în Africa. Multe țări de pe continent au costuri de pornire care reprezintă mai mult de 100% din venitul lunar, dar Republica Congo și Republica Centrafricană au rate de accesibilitate de 2.546% și, respectiv, 1.455% din venitul lunar.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO