Astăzi, în ședință, Guvernul urmează să aprobe programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2022 în sumă de 1,4 miliarde de lei.
Pentru întreținerea de rutină a drumurilor (plombarea gropilor, profilarea părții carosabile cu adaos de material, întreținerea terasamentului și sistemelor de evacuare a apelor vot fi alocați 302 mil. de lei, aproape un sfert din mijloacele fondului rutier.
Pentru Reconstrucția, reparația drumurilor publice naționale și a construcțiilor inginerești – 538 mil. de lei.
Cofinanțarea proiectului de reabilitare a drumurilor – 183 mil. de lei.
În decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat semnarea Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru realizarea Proiectului „Moldova drumuri IV”.
Proiectul Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi BEI are drept scop contractarea unui împrumut în valoare totală de 150 mil. euro, ceea ce reprezintă o cofinanţare a Proiectului în cuantum de 50%. A doua parte a sumei va fi negociată cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Totodată, contractul de finanţare presupune şi o alocare în formă de grant a 10 mil. euro din sursele „Emerging Advisory and Technical Assistance Facility for Eastem Partnership Investment in Connectivity (EPIC)”.
În cadrul proiectului „Moldova drumuri IV” este prevăzută executarea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere a următoarelor sectoare de drumuri:
Drumul M5 Frontiera cu Ucraina – Criva – Bălţi – Chişinău –Tiraspol – frontiera cu Ucraina, pe sectorul Criva – Bălţi, cu o lungime de 133 km (reabilitare), cost estimativ 129 mil. euro;
Drumul M2, centura oraşului Chişinău, pe sectoarele 2 şi 3, cu o lungime de 17,35 km (extindere la 4 benzi de circulaţie şi intersecţii denivelate), cost estimativ 52 mil. euro;
Drumul M3 Chişinău – Comrat – Giurgiuleşti – frontieră cu România, sectorul de ocolire a oraşului Cimişlia, km 0+000 – km 7+200 (construcţie nouă) cost estimativ 9 mil. euro.
De asemenea, pentru dezvoltarea şi continuarea Programelor cu finanţare externă proiectul prevede elaborarea studiilor de fezabilitate şi a documentaţiei de proiect pentru următoarele sectoare de drumuri:
Drumul M5, sector Bălti – Rădeni (km 133+000 – km 189+000);
Construcţia sectorului lipsa între drumul naţional R1 şi M5 (completarea reţelei de drumuri naţionale incluse în reţeaua Trans Europeană de Transport);
Drumul M5, sector Rădeni – Chişinău;
Drumul M5, sector Budeşti – frontieră cu Ucraina (lungimea 85 km);
Drumul M2, sector Chişinău – Budeşti (sectorul 4 al drumului de centură al or. Chişinău);
Drumul M2, ocolire oraşului Chişinău sectoarele 5 şi 6 (sectoare lipsă cu o lungime de aproximativ 50 km);
Construcţia Autostrăzii Ungheni – Chişinău – Odesa;
Drumul M1, sector Leuşeni – Chişinău;
Drumul M1, sector Chişinău – Dubăsari.