Moldova dispare încet, dar sigur – Scădere de 2% a nașterilor într-un singur an

23 Mai 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

În anul 2024 s-au înregistrat 23,6 mii de născuți-vii, o scădere de aproximativ 0,5 mii copii (sau 2,0%) față de anul precedent. Din totalul copiilor născuți-vii, 51,3% au fost băieți, rezultând un raport de 105 băieți la 100 fete, arată datele Biroului Națioanal de Statistică.

În funcție de statutul juridic al mamei, 80,7% din copii (echivalentul a aproximativ 19,1 mii de născuți-vii) au fost aduși pe lume în cadrul căsătoriei, iar fiecare al 5-lea copil s-a născut în afara căsătoriei, reprezentând 19,3% sau circa 4,5 mii de cazuri.

Un indicator demografic interesant este creșterea ponderii născuților-vii de rangul I, care a ajuns la 37,1% din total, marcând o creștere de 7,3 puncte procentuale față de 2023. În același timp, ponderile pentru nașterile de rangul II (26,1%), III (16,4%) și IV și peste (9,8%) au înregistrat descreșteri cu 2,4, 0,6 și respectiv 0,3 puncte procentuale.

Din punct de vedere geografic, numărul de născuți-vii din mediul urban a fost cu 3,7 mii de copii mai mic (27,3% mai redus) față de mediul rural. Astfel, în mediul urban s-au înregistrat 9,9 mii de nașteri (42,1% din total), iar în mediul rural 13,7 mii de nașteri (57,9%).

De asemenea, ponderea nașterilor-vii de rangul I în mediul rural a fost de 37,4%, cu puțin peste media urbană de 36,7%. În orașe, se observă o tendință de formare a familiilor mai mici, majoritatea copiilor fiind aduși pe lume de mame din mediul rural. Din totalul celor 2,3 mii de nașteri-vii de rangul IV și peste, 74,5% s-au înregistrat în mediul rural.

Analiza pe grupe de vârstă arată că născuții-vii se concentrează în principal în intervalul de 25-34 de ani, reprezentând 53,9% din total. În mediul urban, mamele cu vârste între 25 și 34 de ani au înregistrat cele mai multe nașteri-vii (5,9 mii, adică 59,2% din totalul urban), în timp ce în mediul rural cel mai mare număr s-a consemnat la mamele din grupa 20-29 de ani (7,2 mii, adică 52,2% din totalul rural). Proporția nașterilor-vii de la mamele sub 20 de ani a scăzut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la 5,2% din total.

În anul 2024, vârsta medie a mamei la prima naștere a crescut la 26,8 ani, comparativ cu 25,3 ani în 2023. Se remarcă diferențe între mediile de reședință: mamele din mediul rural nasc la o vârstă medie de 25,4 ani, pe când mamele urbane se decid mai târziu, la 28,7 ani.

Din punct de vedere teritorial, vârsta medie a mamei la prima naștere înregistrează diferențe foarte mici: Regiunea de Nord prezintă cea mai tânără medie, de 25,1 ani.

În raioanele Șoldănești, Fălești, Râșcani, Florești, Glodeni, Sângerei și Căușeni, valorile medii se situează între 23,6 și 24,2 ani.
Cel mai mare vârstă medie la prima naștere continuă să fie în municipiul Chișinău, unde se ridică la 29,7 ani. În raioanele Taraclia și Ialoveni, vârsta medie a mamei la prima naștere este puțin peste valoarea medie națională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO