UE vrea ca profiturile obținute din activele înghețate ale Rusiei să fie folosite pentru a ajuta armata ucraineană

28 Feb. 2024, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Feb. 2024, 16:39 // Actual //  Lupu Eduard

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra provizii militare pentru Ucraina, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

„Este timpul să începem o discuţie despre utilizarea profiturilor excepţionale din activele ruseşti îngheţate pentru a achiziţiona în comun echipamente militare pentru Ucraina. Nu ar putea exista un simbol mai puternic şi o utilizare mai bună pentru aceşti bani decât să facă din Ucraina şi din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi”, a declarat ea în Parlamentul European, într-un discurs în care a îndemnat UE să facă mai mult în domeniul politicii de apărare.

Ameninţarea unui război pentru UE „poate că nu este iminentă, dar nu este imposibilă”, a declarat preşedinta Comisiei Europene.

„Riscurile de război nu trebuie exagerate, dar trebuie să fie contracarate, iar acest lucru începe cu nevoia urgentă de a reconstrui, a reface, a moderniza forţele armate ale statelor membre”, a subliniat ea.

În discursul său, von der Leyen a anunţat o nouă Strategie industrială europeană de apărare, pe care Comisia o va prezenta în următoarele săptămâni, afirmând că unul dintre principalele sale obiective va fi acela de a acorda prioritate achiziţiilor comune.

„Europa ar trebui să se străduiască să dezvolte şi să fabrice următoarea generaţie de capacităţi operaţionale ce pot să câştige o luptă. Acest lucru înseamnă că trebuie să amplificăm rapid capacitatea noastră industrială de apărare în următorii cinci ani”, a spus ea.

Von der Leyen a punctat că eforturile europene mai mari în domeniul apărării nu înseamnă că se diminuează necesitatea NATO.

„De fapt, o Europă mai suverană, în special în ceea ce priveşte apărarea, este vitală pentru consolidarea NATO”, a menţionat ea în discursul rostit în Parlamentul European la o dezbatere pe teme de securitate şi apărare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău