Moldova, în fața unei crize a producției de nuci? Seceta amenință recolta din 2024 și crește prețurile pe piața globală

28 Aug. 2024, 09:33
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Aug. 2024, 09:33 // Actual //  Lupu Eduard

Producția de nuci din Moldova a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, ajungând la 20.800 de tone, comparativ cu 18.100 de tone în anul precedent. Oferta totală a crescut, de asemenea, de la 18.100 de tone la 21.300 de tone. Cu toate acestea, stocul final a scăzut aproape la zero, indicând o cerere puternică și o utilizare intensă a resurselor disponibile, constată lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

„Pentru sezonul 2024, se preconizează o scădere a producției din cauza temperaturilor ridicate și a secetei severe care au afectat culturile. Se estimează că recolta va fi cu 10-15% mai mică decât în 2023, multe dintre nuci fiind arse de soare. Recoltarea este programată să înceapă la sfârșitul lunii septembrie și să continue până la începutul lunii octombrie 2024, cu primele exporturi planificate pentru începutul lunii noiembrie” a punctat Rija.

În condițiile unei oferte mai reduse și a unui stoc final diminuat, se anticipează o creștere a prețurilor cu până la 5% față de recolta din 2023.

„Reducerile în oferta totală și stocurile finale scăzute din țări precum SUA, Chile, Ucraina și Moldova ar putea conduce la creșterea prețurilor pe piața globală a nucilor, mai ales dacă cererea rămâne constantă sau crește. În același timp, calitatea mai scăzută a produsului din anumite regiuni ar putea stabiliza prețurile sau chiar le-ar putea menține pe un trend ușor ascendent, mai ales dacă exporturile acestor regiuni cresc”, a mai spus Rija.

Sezonul 2024/2025 se prefigurează a fi decisiv pentru industria globală a nucilor. Fluctuațiile în producție și provocările climatice vor influența semnificativ condițiile de piață, iar actorii din industrie trebuie să fie pregătiți pentru un mediu comercial dinamic, adoptând strategii care să le permită să profite de aceste schimbări globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Sept. 2024, 11:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
19 Sept. 2024, 11:26 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Familia Walton, cea mai bogată din SUA, a reuşit să adune în timp o avere colosală de peste 300 mld. dolari, care vine mai ales din acţiunile Walmart – cel mai mare retailer din lume – pe care familia le controlează. Graţie creşterii fulminante a companiei din acest an, pentru prima dată în istorie, Jim Walton, cel mai tânăr fiu al fondatorului Walmart şi Rob Walton, cel mai în vârstă dintre moştenitori, au ajuns să controleze fiecare averi de 102,5 şi 104,2 mld. dolari, fiind imediat urmaţi de Alice Walton, sora mai mică, cu o avere de 99,7 mld. dolari, scrie Bloomberg.

Familia Walton se află de mult timp în topul celor mai bogate familii din lume, care controlează aproximativ 350 mld. dolari. Fiecare dintre cei trei fraţi a adăugat în acest an aproape 30 de miliarde de dolari la averea lor netă.

Cândva rezervată şi discretă cu privire la averea sa imensă, familia a început recent să investească bani într-o serie de domenii noi. Rob Walton a cumpărat echipa de fotbal american Denver Broncos în 2022, plătind o sumă record de 4,65 miliarde de dolari pentru echipă. Membrii familiei au cheltuit, de asemenea, sume colosale pentru transformarea oraşului natal Bentonville, Arkansas, odinioară adormit, într-un centru artistic şi sportiv în aer liber.

Acţiunile Walmart au crescut cu 53% în acest an, pe fondul creşterii zonei de e-commerce, care a atras milioane de clienţi din clasa de mijloc, în căutare de cumpărături mai ieftine..

În mod surprinzător, niciunul dintre cei trei moştenitori nu este implicat în operaţiunile de zi cu zi ale companiei şi nici nu face parte în prezent din consiliul de administraţie al Walmart.

Rob Walton, care a fost cel mai longeviv membru al consiliului de administraţie al Walmart, s-a retras la începutul acestui an, în timp ce Jim Walton este preşedinte al Arvest Bank Group, creditorul regional fondat de familie cu peste 260 de sucursale în trei state.

Alice Walton, o colecţionară avidă de artă, a depăşit-o recent pe moştenitoarea L’Oreal, Francoise Bettencourt Meyers, devenind cea mai bogată femeie din lume.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău