Moldova, în vârtejul global al prețurilor la cereale

16 Mart. 2024, 15:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Mart. 2024, 15:25 // Actual //  Lupu Eduard

În a doua săptămână a lunii martie, piața cerealelor din Bazinul Mării Negre a continuat să urmeze un trend descendent pe termen scurt, fără a fi influențată semnificativ de recentul raport USDA din martie 2024. Prețul grâului se menține la valori joase, dar stabile, în ciuda presiunii exercitate de Rusia prin prețurile de dumping la export pentru grâu, arată datele publicate de economistul Iurie Rija de la Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere.

Situația grâului

Prețul grâului cu proteina 12,5% a atins pragul psihologic de 200 USD/tonă FOB, menținându-se în intervalul de 199-202 USD/tonă FOB, atingând un minim din august 2020. Grâul rusesc cu proteina 11,5% este oferit la 195-200 USD/tonă FOB în porturile Mării Negre. Rusia continuă să domine piața globală cu oferte de grâu la prețuri minime, pregătindu-și în același timp capacitățile de stocare pentru acumularea unei noi recolte.

Ucraina a reușit să exporte un volum impresionant de grâu, respectiv 12 milioane de tone începând cu 1 iulie 2023. Decizia cumpărătorilor chinezi de a renunța la contractele pentru peste 500.000 de tone de grâu din SUA și aproximativ 1 milion de tone din Australia a schimbat direcția pieței, alături de presiunea exercitată de grâul rusesc.

„Pentru Republica Moldova, prețurile la grâu nu au înregistrat schimbări majore, din săptămâna trecută. Grâul furajer este oferit la un preț de 2 300-2 800 lei/t TVA inclus, cel alimentar- 2 700-3 200 lei/kg TVA inclus. În zonele centrale ale țării prețul mediu este de 2 600-2 700 lei/t TVA inclus pentru grâul furajer și 2 800-2 900 lei/t TVA inclus pentru cel alimentar Piața fizică a porumbului din regiunea Mării Negre puțin s-a revigorat. Unul din factorii care au influențat este prognoza USDA privind reducerea recoltei din Ucraina cu 1 milion tone, până la 29,5 milioane tone și reducerea stocurilor ucrainene până la 2,8 milioane tone. La Constanța, porumbul a urcat în preț cu 2 EUR/t până la 159 eur/t”, susține Rija.

Situația porumbului

Piața fizică a porumbului din regiunea Mării Negre a înregistrat o ușoară revigorare, influențată și de reducerea estimată a recoltei din Ucraina. Exporturile de porumb din Republica Moldova sunt afectate de o cerere internațională aproape inexistentă.

„Exporturile porumbului din R. Moldova totuși decurg mai slab în acest sezon, pe fonul unei cereri internaționaleaproape lipsă. La Giurgiulești, prețul porumbului este de 162 $/t FOB. În raioanele centarle ale țării, cultura se vinde cu 2 300- 2 400 lei/t TVA inclus. Din considerentul unor stocuri mari de porumb în țară, prețul acestuia nu demonstrează perspective de creștere pe termen scurt”. mai spune Rija.

Perspective și tarife pentru transport

Perspectivele pe termen scurt pentru prețurile porumbului nu indică creșteri semnificative, iar tarifele pentru transportul cerealelor din regiune sunt în general stabile.

„Tarifele pentru transportul din vestul Ucrainei spre centrul și nordul Italiei sunt estimate la 110-150 EUR, spre nordul Bulgariei la 70-98 EUR, spre Germania de Est la 110-140 EUR. Pentru transportul rutier din centrul Ucrainei, tarifele indicate sunt în prezent următoarele: spre Sudul României – în intervalul 75-115 EUR, spre porturile ucrainene de la Dunăre – în intervalul 37-45 EUR, spre porturile Odesa Mare – în intervalul 25-37 EUR”, a punctat economistul.

Semințe oleaginoase și prețurile petrolului

Estimările USDA indică o reducere a producției globale de semințe oleaginoase în sezonul 2023/24. Prețurile petrolului în creștere constantă exercită presiune și asupra prețurilor la uleiuri, inclusiv la uleiul de floarea-soarelui.

Situația uleiului de floarea-soarelui

Prețurile uleiului de floarea-soarelui în Rotterdam au înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 980 USD/tonă. În Republica Moldova, prețul la floarea-soarelui a rămas stabil, dar în regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile au început să crească.

„Deja de aproape o lună prețul la floarea- soarelui în R. Moldova rămâne stabil. Uzina din Bălți achiziționează cultura oleaginoasă cu de 6754 lei/t TVA inclus la fabrica din Bălți și 370 $/t este prețul oferit în portul Giurgiulești. În regiunile centrale ale țării, floarea-soarelui se achiziționează la 6 400 – 6 600 lei/t TVA inclus cu plata imediată la încărcare”, mai spune Rija.

Totuși, există o noutate bună- în regiunea Bazinului Mării Negre, prețurile la floarea-soarelui au început să crească. În condițiile DAP Constanța, cultura oleaginoasă a urcat în preț de la 405$/t la 410 $/t timp de o săptâmână. Procesatorul român Prutul-Galați a restabilit prețul până la la 400 $/t, după ce la început de luna martie l-a coborât până la 385 $/t. Tot la 400 $/t cumpără Cargill în Constanța. În regiunile din Ucraina, prețurile la floarea-soarelui cu livrarea la fabricile procesatoare au crescut cu 10$/t și înregistrează în prezent 330 $/t- 350 $/t. Săptămâna trecută valorile erau de 310-340 $/t. În Bulgaria, prețul la fel a crescut cu 10$/t.

În concluzie, pe termen scurt, se așteaptă o perspectivă de creștere a prețului la floarea-soarelui, dar situația pe piața cerealelor rămâne una dinamică, influențată de multiple factori interni și internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău