Moldova invadează Europa cu țigări de contrabandă. Locul doi după Belarus

17 Sept. 2024, 10:32
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Sept. 2024, 10:32 // Actual //  bani.md

În 2023, volumul de Illicit Whites (țigări albe ilicite) a crescut cu 0,6%, atingând 8,9 miliarde de țigări, marcând prima creștere din ultimii ani, conform unui raport recent. Această creștere a fost determinată în principal de țigările fără etichetare specifică unei țări, care au crescut cu 0,2 miliarde (3,9%) față de anul precedent, ajungând la 5,4 miliarde. Aceste țigări, care fie nu au avertismente de sănătate, fie sunt etichetate ca Duty Free, reprezintă acum 10,3% din consumul total ilicit, față de 10,2% în 2022, fiind greu de identificat sursa de proveniență, arată studiul KPMG.

Deși volumul țigărilor ilicite cu origini cunoscute a scăzut cu 0,2 miliarde, ajungând la 3,5 miliarde de țigări (6,7% din consumul ilicit total), Belarus continuă să fie cea mai mare sursă, deși cu o diminuare a volumelor. Scăderea din Belarus a fost compensată de creșterea fluxurilor de țigări ilicite din Moldova, Kosovo și Italia.

Piețele cu cele mai mari cote de Illicit Whites din consumul total sunt localizate în Europa de Est, în apropierea unor piețe sursă precum Belarus, Moldova și Kosovo. Cele mai mari fluxuri de Illicit Whites au fost înregistrate în Franța, Grecia, Polonia, România și Marea Britanie, aceste cinci piețe reprezentând peste jumătate din totalul fluxurilor de țigări ilicite identificate în studiu.

Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, contribuind cu 0,1 miliarde de țigări la acest fenomen. În același timp, scăderi importante au fost observate în Polonia (-0,3 miliarde de țigări), Ungaria (-0,2 miliarde) și Spania (-0,2 miliarde).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Nov. 2024, 14:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Nov. 2024, 14:06 // Actual //  Ursu Victor

OMV, gigantul energetic austriac, a întrerupt relațiile cu Gazprom după ce a confiscat livrări de gaz rusesc în valoare de 230 de milioane de euro pentru a acoperi un premiu arbitral câștigat împotriva companiei ruse, scrie Reuters.

Acest act a marcat sfârșitul unui parteneriat de mai bine de 50 de ani între OMV și Gazprom, iar sursele spun că acesta ar fi fost motivul pentru care Gazprom a suspendat furnizările de gaz către Austria, la doar câteva zile după sechestrarea livrărilor. OMV, care deținea încă contracte cu Gazprom până în 2040, a decis să utilizeze gazul confiscat pentru a pune în aplicare decizia arbitrală, deoarece s-ar fi putut pierde oportunitatea de a proceda astfel în contextul unei posibile întreruperi a tranzitului gazului rusesc prin Ucraina.

În pofida acestei opriri, Austria continuă să primească gaz rusesc prin Slovacia, ceea ce sugerează o strategie indirectă a OMV de a menține aprovizionarea, deși relațiile cu Gazprom s-au înrăutățit. Anul 2022 a marcat o schimbare majoră pe piața gazelor, când majoritatea țărilor europene au renunțat la gazul rusesc, iar OMV a încercat să se reducă treptat de la dependența de Gazprom, dar cu costuri semnificative pentru investițiile sale rusești.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală