Moldova primește bani grei de la Uniunea Europeană! Este o chestiune de timp, cu accent pe reforme

19 Apr. 2024, 07:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2024, 07:21 // Actual //  bani.md

În cadrul Planului Economic și de Investiții al Parteneriatului Estic (PEI), Uniunea Europeană a anunțat mobilizarea unui fond de 1,2 miliarde de euro pentru investiții în Republica Moldova. Această inițiativă, care include 365 de milioane de euro sub formă de granturi, reprezintă un sprijin substanțial pentru dezvoltarea socio-economică și implementarea reformelor în țară.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat importanța parteneriatului dintre UE și Republica Moldova, menționând că UE este principalul partener de dezvoltare și cel mai mare donator de asistență financiară pentru țară. Asistența financiară și tehnică oferită de UE prin diverse instrumente, cum ar fi Instrumentul de Vecinătate, cooperarea pentru dezvoltare și cooperarea internațională, sprijină eforturile de reformă și dezvoltare ale Moldovei.

Într-un context marcat de criza gazelor din toamna anului 2021 și de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, UE a acordat un pachet de asistență macrofinanciară pentru Moldova în aprilie 2022. Acest pachet este disponibil în perioada 2022-2024 și susține programul de reforme al țării, concentrându-se pe domenii precum economia, instituțiile, statul de drept, securitatea, sustenabilitatea mediului și a climei, transformarea digitală, egalitatea de gen și incluziunea socială.

Prin intermediul PEI, lansat în 2021, UE și-a propus mobilizarea unui total de până la 17 miliarde de euro până în 2027, în cooperare cu instituțiile financiare internaționale. În cazul Moldovei, UE a reușit deja să mobilizeze 1,2 miliarde de euro în investiții, inclusiv granturi în valoare de 365 de milioane de euro.

În plus, proiectul UE pentru IMM-uri, care alocă 8 milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru sprijinirea antreprenoriatului, este un alt exemplu al angajamentului UE în consolidarea mediului de afaceri și îmbunătățirea climatului investițional în Moldova.

Prin inițiative precum aderarea la Programul Piața Unică și Programul Europa Digitală, Republica Moldova beneficiază de acces la programe și fonduri în valoare de miliarde de euro în domeniile digitalizării, cercetării și inovării, sprijinind astfel modernizarea și dezvoltarea durabilă a țării.

În contextul acestei ample colaborări, lansarea „Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova” reprezintă un alt efort concertat pentru sprijinirea Moldovei în implementarea reformelor necesare pentru modernizarea statului și consolidarea instituțiilor sale în fața provocărilor.

Victor URSU

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Ian. 2025, 16:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2025, 16:33 // Actual //  bani.md

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) a avut, pe 16 ianuarie 2025, o întrevedere oficială cu noul ambasador al Republicii Islamice Pakistan în Republica Moldova, E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan, cu prilejul vizitei de prezentare.

În cadrul întâlnirii, Sergiu Harea, președintele CCI a RM, a evidențiat importanța extinderii cooperării economice între cele două țări, punând accent pe agricultura și industria alimentară. Harea a subliniat deficiența semnificativă a exporturilor moldovenești către Pakistan și a menționat oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector.

„Acesta reprezintă o oportunitate deosebită pentru companiile pakistaneze de a identifica parteneri de afaceri din Republica Moldova. În acest context, cele două state ar trebui să colaboreze pentru a găsi un cadru optim de schimb de informații și pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune, punând în valoare potențialul economic al ambelor țări. De asemenea, există oportunități semnificative în domenii economice, în care Republica Moldova se remarcă, cum ar fi industria textilă, sectorul agro-alimentar, tehnologia informației și telecomunicațiile, care pot contribui substanțial la aprofundarea relațiilor bilaterale’’, a declarat Sergiu Harea, potrivit unui comunicat al Instituției Camerale.

Președintele CCI a RM a invitat Ambasada Pakistanului și Camera de Comerț și Industrie din Pakistan să participe la Expoziția Națională „Fabricat în Moldova”, care va avea loc între 29 ianuarie și 2 februarie 2025. Harea a declarat că acest eveniment va facilita identificarea partenerilor de afaceri din Moldova și va sprijini colaborarea economică bilaterală.

Ambasadorul E.S. Muhammad Arshad Jan Pathan a apreciat invitația și a evidențiat oportunitățile semnificative pentru antreprenorii pakistanezi în sectorul agricol, subliniind interesul pentru extinderea colaborării și în alte domenii, cum ar fi apărarea și energia.

În continuare, Sergiu Harea a prezentat activitatea CCI a RM și a propus semnarea unui Memorandum de Colaborare între camerele de comerț pentru a intensifica colaborarea bilaterală, incluzând informarea reciprocă privind evenimentele economice și comerciale și facilitarea oportunităților comune de afaceri.

Relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Islamică Pakistan au fost stabilite la 16 februarie 1992. În timp, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a organizat mai multe evenimente, printre care: întrevederea din februarie 2019 cu E.S. Dl. Safdar Hayat, Ambasador al Republicii Islamice Pakistan în R. Moldova și Forumul Economic Moldova-Pakistan, organizat în martie 2017 la Chișinău, cu participarea a 44 de companii moldovenești și 12 companii pakistaneze.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală