Din păcate, evaluările arată că războiul ar putea dura. Ce înseamnă asta pentru țara noastră? În primul rând, înseamnă provocări majore pe dimensiunea de securitate. Cresc riscurile de activități criminale: trafic de arme, de persoane și de droguri, spălare de bani, crimă organizată, contrabandă și alte forme de crimă transfrontalieră. Crește presiunea pe economia țării, pe buget, pe instituțiile statului, nevoite să funcționeze în regim de criză continuă, a declarat președintele Maia Sandu la MAI cu ocazia Zilei Poliției.
Președintele Republicii Moldova spune că, în aceste condiții, trebuie să creștem încrederea societății în poliție. Cetățenii trebuie să știe că pot conta pe polițiști, să fie convinși că oamenii legii le vor apăra viața, proprietatea și interesele, chiar și în cele mai grele circumstanțe. Această încredere este un element important de coeziune, pe care trebuie să-l cultivăm în Republica Moldova.
„Anul 2023 nu va fi ușor. Vom avea un buget public național mai mic decât ne-am fi așteptat în mod normal. În pofida acestui lucru, la fel ca în cazul altor funcționari publici, angajații Poliției vor avea o creștere salarială. Vom continua să aplicăm la necesitate instrumentul de spor salarial în situațiile de criză”, a punctat Sandu.
Președintele a afirmat că țara noastră are mulți prieteni, care vor continua să ne sprijine. Așa cum știți, România, Germania, Franța, Polonia, Statele Unite, alte state, care la fel trec prin crize și provocări, găsesc timp, bani și resurse să ne fie alături în această perioadă.
„Acceptarea Republicii Moldova în calitate de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană este un semnal clar că suntem de partea bună a lumii, de partea celor care rezolvă neînțelegerile prin tratative și discuții, nu cu bombe”, a punctat Maia Sandu.