Moldova, țara în care vântul a bătut degeaba. „Performanță” unică pentru proiectele eoliene. ANRE așteaptă cereri

30 Mart. 2022, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Mart. 2022, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE anunță că lansează procedura de recepționare a cererilor de confirmare a statutului de producător eligibil și de repartizare a cotelor pentru energia electrică la tarife fixe produsă din surse regenerabile de energie. Din 1 aprilie 2022 pentru solicitanții cu proiecte care au la bază surse regenerabile din categoria celor nonintermitente (biomasă, biogaz, singaz și hidro), din 8 aprilie 2022 – solicitanții cu proiecte care au la bază energia eoliană și din 15 aprilie 2022 – solicitanţii cu proiecte care au la bază energia solară.

În conformitate cu prevederile legale din domeniu, la 25 februarie curent ANRE a aprobat tarifele fixe și prețurile plafon pentru energia electrică produsă din surse regenerabile de energie.

Astfel, ANRE va confirma statutul de producător eligibil nediscriminatoriu și în limita cotelor stabilite de Guvern și anume:

pentru instalații eoliene în limita cotei de 15 MW, dintre care:

instalații eoliene mari – 12 MW;

instalații eoliene mici – 3 MW.

pentru instalații solare PV în limita cotei de 70 MW, dintre care:

instalații PV montate pe clădiri – 50 MW;

instalații PV diferite decât cele montate pe clădiri – 20 MW.

pentru instalațiile de cogenerare pe bază de biogaz în limita cotei de 100 MW, dintre care:

unităţi în cogenerare pe bază de biogaz (produs prin valorificarea potenţialului energetic al dejecţiilor animaliere, deşeurilor zootehnice, deşeurilor agricole, culturilor agricole, plantelor energetice, deşeurilor industriei alimentare, inclusiv a amestecului dintre acestea) – 45 MW;

unităţi în cogenerare pe bază de biogaz produs prin valorificarea deşeurilor municipale solide – 45 MW;

unităţi în cogenerare pe bază de biogaz produs prin valorificarea deşeurilor municipale lichide/ape reziduale – 10 MW.

pentru instalațiile de cogenerare pe bază de singaz în limita cotei de 15 MW;

pentru instalații de cogenerare utilizând arderea directă în limita cotei de 30 MW;

pentru instalații hidro în limita cotei de 5 MW.

Autoritățile vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 mil MWh, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în ședina de mâine a Guvernului.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău