Jaful secolului în lumea criptomonedelor. 615 milioane de dolari au dispărut peste noapte din portofele

30 Mart. 2022, 10:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mart. 2022, 10:21 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Proiectul Blockchain Ronin a declarat marţi că hackerii au furat criptomonede în valoare de aproape 615 milioane de dolari din sistemele sale, în ceea ce ar fi unul dintre cele mai mari jafuri de criptomonede înregistrate vreodată.

Potrivit reprezentanților proiectului de Blockchain, pe 23 martie, hackeri neidentificaţi au furat aproximativ 173.600 de jetoane ether şi 25,5 milioane de jetoane USD Coin. La cursurile de schimb actuale, fondurile furate valorează 615 milioane de dolari.

Ronin este folosit pentru a alimenta popularul joc online Axie Infinity, care foloseşte token-uri ne-fungibile (NFT) şi este cea mai mare colecţie de NFT după volumul de vânzări din toate timpurile, potrivit NFT CryptoSlam.

În prezent, responsabilii sunt pe urmele hacherilor. Reprezentanţii au precizat într-o postare pe blog că hackerul a folosit chei private furate – parolele necesare pentru a accesa fondurile cripto – pentru a fugi cu fondurile.

„Lucrăm direct cu diverse agenţii guvernamentale pentru a ne asigura că infractorii sunt aduşi în faţa justiţiei”, au spus aceştia, adăugând că discută cu Axie Infinity cum să se asigure că nu se pierd fondurile utilizatorilor. Utilizatorii Ronin nu pot retrage sau depune fonduri în reţea, a precizat aceasta.

Fondul a precizat că lucrează cu Chainalysis, un important sistem de urmărire a lanţului blockchain, pentru a depista fondurile furate. Cea mai mare parte a fondurilor se află încă în portofelul digital al hackerului.

Brațul de criptomonede al Jump Trading a anunțat luna trecută că a rambursat peste 320 de milioane de dolari platformei de criptomonede Wormhole, după ce partea financiară descentralizată a fost lovită de unul dintre cele mai mari jafuri de criptomonede din toate timpurile.

În august anul trecut, hackerii din spatele a ceea ce este, fără îndoială, cel mai mare jaf de monede digitale au returnat aproape toate cele peste 610 milioane de dolari pe care le-au furat de pe site-ul DeFi Poly Network.

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală