Moldoveanul care negociază gaze cu Transnistria, în cursa pentru un combinat chimic din România

20 Ian. 2025, 06:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
20 Ian. 2025, 06:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Arcadie Vicol, omul de afaceri din Republica Moldova care a fost întrebat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) pentru intenția de a livra gaze naturale din Uniunea Europeană către Transnistria, se află acum în centrul unei alte afaceri controversate. Prin intermediul companiei sale din România, Arvi Invest Ro SRL, Vicol ar putea prelua controlul combinatului de îngrășăminte chimice Ga-Pro-Co Săvinești, aflat în faliment de aproape șapte ani.

Compania lui Arcadie Vicol a câștigat recent, la licitație, o creanță de peste 123 milioane de lei asupra Ga-Pro-Co Chemicals SA, garantată cu active industriale ale combinatului din Săvinești. Prețul de adjudecare a fost de doar 10 milioane de lei, reprezentând prețul de pornire al licitației. Arvi Invest Ro SRL a fost singurul participant, conform unui document oficial, scrie profit.ro.

Anterior, aceeași creanță fusese vizată de antreprenorul băcăuan Eusebiu Guțu, prin firma Nitramonia BC, însă administratorul judiciar al InterAgro a decis organizarea licitației.

Compania de stat Romgaz, principalul creditor al InterAgro, cu peste 39 milioane de lei de recuperat, a contestat licitația și a cerut anularea acesteia în instanță. Romgaz susține că procedura nu a beneficiat de publicitate adecvată și că prețul obținut este mult prea mic. Procesul urmează să înceapă pe 3 februarie.

Ga-Pro-Co Săvinești, cândva un jucător important în industria îngrășămintelor chimice din România, are producția oprită din 2014. Scumpirea gazelor naturale, materia primă esențială pentru producție, a fost principala cauză a falimentului. Proprietarul actual al combinatului, Ga-Pro-Co Chemicals, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae printr-un offshore cipriot, a scos inițial activele la vânzare prin negociere directă. Ulterior, procedura a fost modificată, optându-se pentru licitație publică.

Următoarea ședință de licitație pentru activele combinatului este programată la un preț de pornire de 63,8 milioane de lei, aproape jumătate din valoarea creanței adjudecate anterior de Arvi Invest Ro SRL pentru 10 milioane de lei.

Arcadie Vicol este cunoscut și pentru afacerea controversată legată de livrarea de gaze naturale către regiunea separatistă Transnistria. Contractul său cu Tiraspoltransgaz, operatorul din regiune, a atras atenția autorităților moldovene, care l-au audiat recent.

Dezvoltările recente pun în lumină implicarea lui Vicol într-o serie de tranzacții care îmbină afaceri energetice și industriale, cu implicații politice și economice semnificative pentru Republica Moldova și România.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 17:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 17:59 // Actual //  Ursu Victor

Exporturile Republicii Moldova au înregistrat o creștere de 10,6% în februarie 2025 față de luna ianuarie, arată datele publicate de Biroul Național de Statistică. Cu toate acestea, volumul total al exporturilor pentru primele două luni ale anului rămâne sub nivelul din aceeași perioadă a anului trecut, atingând doar 512 milioane de dolari, ceea ce înseamnă o scădere de 14,8% comparativ cu ianuarie-februarie 2024.

Din totalul exporturilor, 402,5 milioane de dolari (78,5%) au reprezentat produse de origine autohtonă, iar 110 milioane de dolari – reexporturi sau produse străine.

62,5% din totalul exporturilor (320 milioane USD) au avut ca destinație Uniunea Europeană, 5,9% (30 milioane USD) au mers către țările CSI, 79,6% din exporturi au fost transportate pe cale rutieră, 17,5% – pe cale maritimă/fluvială, iar 1,3% – pe cale feroviară

Exporturile moldovenești au înregistrat scăderi semnificative către mai multe țări importante: România: -24,7%, Germania: -58,4%
Polonia: -53,7%, SUA: -45,7%, Rusia: -33,3%, Elveția: -61,9%, Spania: -75,4%, Portugalia: -99,0%, Ungaria: -66,5%.

Pe de altă parte, au fost înregistrate creșteri ale exporturilor către Turcia: de 1,9 ori mai mult, Italia: +37,0%, Cehia: +32,5%, Grecia: +29,3%, Slovacia: +55,2% și Liban: de 8,8 ori mai mult.

Principalele categorii de produse exportate: semințe și fructe cu sâmburi – 16,1%, mașini electrice și piese – 14,8%, legume și fructe proaspete – 10,2%, îmbrăcăminte și accesorii – 7,9%, cereale – 7,6% și băuturi alcoolice și nealcoolice – 6,7%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European