Moldovenii au tot mai mulți bani în bănci, deși dobânzile sunt mici. Care este explicația?

24 Oct. 2021, 18:09
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
24 Oct. 2021, 18:09 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Economiile moldovenilor în bănci cresc constant în ciuda dobânzilor reduse pe care le încasează și care nu mai acoperă inflația. Cele mai recente date arată că, în prezent, depozitele noi ale moldovenilor în bănci însumează 2,8 miliarde de lei. Care este explicația acestui comportament “contra naturii” al economisirilor?

Depozitele la termen plasate în lei moldovenești au însumat 1,7 miliarde de lei, iar plasamentele în valută au totalizat echivalentul a 1 miliard de lei. Depozitele noi atrase au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 71,8 la sută (39,4 la sută fiind depozitele atrase în moneda națională și 32,4 la sută cele în valută).

Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere revine depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani, reprezentând 35,0 la sută din totalul depozitelor atrase la termen, depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 25,4 la sută din totalul depozitelor atrase.

Pe de altă parte, deși tot mai mulți moldoveni economisesc băncile au achitat dobânzi mici pentru banii plasați ai populației.

Spre exemplu, pentru depozitele noi, in lei, rata medie a fost de 3,63 la sută, iar pentru cele în valută – 0,36 la sută.

Preferința moldovenilor pentru depozite bancare este cu atât mai greu de explicat cu cât dobânda anemica acordata de banca este erodată de inflație și de impozitele pe dobândă  astfel încât deponentul rămâne la finalul perioadei de economisire, cu putini bani.

Economiștii susțin că printre explicațiile acestui comportament se află creșterea veniturilor populației, nevoia de rezerve (lecție dobândită în timpul crizei) și lipsa alternativelor de plasament pentru majoritatea moldovenilor, insuficient educați din punct de vedere financiar. Din lipsa alternativelor produsele de economisire bancare, depozitele, devin, din păcate, singura cale de a pune bani deoparte.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău