Economiile moldovenilor în bănci cresc constant în ciuda dobânzilor reduse pe care le încasează și care nu mai acoperă inflația. Cele mai recente date arată că, în prezent, depozitele noi ale moldovenilor în bănci însumează 2,8 miliarde de lei. Care este explicația acestui comportament “contra naturii” al economisirilor?
Depozitele la termen plasate în lei moldovenești au însumat 1,7 miliarde de lei, iar plasamentele în valută au totalizat echivalentul a 1 miliard de lei. Depozitele noi atrase au fost reprezentate, preponderent, de depozitele persoanelor fizice, cu o pondere de 71,8 la sută (39,4 la sută fiind depozitele atrase în moneda națională și 32,4 la sută cele în valută).
Din perspectiva termenelor de plasare, cea mai mare pondere revine depozitelor cu termene de la 2 până la 5 ani, reprezentând 35,0 la sută din totalul depozitelor atrase la termen, depozitele persoanelor fizice atrase la acest termen au constituit 25,4 la sută din totalul depozitelor atrase.
Pe de altă parte, deși tot mai mulți moldoveni economisesc băncile au achitat dobânzi mici pentru banii plasați ai populației.
Spre exemplu, pentru depozitele noi, in lei, rata medie a fost de 3,63 la sută, iar pentru cele în valută – 0,36 la sută.
Preferința moldovenilor pentru depozite bancare este cu atât mai greu de explicat cu cât dobânda anemica acordata de banca este erodată de inflație și de impozitele pe dobândă astfel încât deponentul rămâne la finalul perioadei de economisire, cu putini bani.
Economiștii susțin că printre explicațiile acestui comportament se află creșterea veniturilor populației, nevoia de rezerve (lecție dobândită în timpul crizei) și lipsa alternativelor de plasament pentru majoritatea moldovenilor, insuficient educați din punct de vedere financiar. Din lipsa alternativelor produsele de economisire bancare, depozitele, devin, din păcate, singura cale de a pune bani deoparte.