Moldovenii cu panouri fotovoltaice suplimentare rămân cu buza umflată: Remunerația e limitată la capacitatea instalată

02 Aug. 2024, 12:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Aug. 2024, 12:14 // Actual //  bani.md

Dacă un prosumator își instalează panouri fotovoltaice în limita plafonului individual de capacitate, acesta nu va avea nevoie de aviz de racordare. Totodată, prosumatorii vor putea instala centrale electrice ce depășesc limita prevăzută în contractul cu furnizorul, însă vor fi remunerați pentru energia livrată în rețea doar în limita acestei capacități, echivalente cu consumul propriu, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov, într-o conferință de presă care a făcut referire la proiectul de modificare a legii privind promovarea surselor de energie regenerabilă (SER) a fost aprobat săptămâna aceasta de Parlament în lectură finală.

Totodată, potrivit lui Parlicov, va fi facilitată funcționarea comunităților energetice locale, prin faptul că energia electrică produsă într-o anumită locație va putea fi consumată de membrii comunității în mai multe locuri de consum.

„Aceste prevederi se vor aplica și în cazul prosumatorilor beneficiari ai mecanismului de facturare netă, inclusiv agricultorilor care își vor putea instala panouri și alimenta multiple utilaje situate în locații diferite – frigider, pompe de irigare, birouri, etc. Totodată, vor beneficia de aceste modificări și autoritățile publice locale, care pot instala panouri fotovoltaice și alimenta multiple clădiri publice – grădiniță, școală, punct medical, primărie, etc De asemenea, din comunități energetice vor putea face parte asociații de coproprietari în condominiu, Grupuri de Acțiune Locală, Asociații de Dezvoltare Intercomunitară”, a punctat Parlicov.

Amendamentele la lege obligă furnizorii serviciului universal să încheie contracte cu comunitățile energetice și să procure excesul de energie electrică produsă la prețul mediu de închidere a pieței pentru ziua următoare în perioada de facturare. În același timp, profitul eventual obținut va putea fi utilizat de comunitățile energetice doar pentru dezvoltare, fără a putea plăti dividende. Totodată, la propunerea Ministerului Energiei, inclusă în politica fiscală pentru anul 2025, aceste venituri ale prosumatorilor sau ale comunităților energetice nu vor fi impozitate.

„Dezvoltarea comunităților energetice, membri ale cărora pot fi atât autorități publice locale, cât și agenți economici sau persoane fizice, va permite reducerea costurilor pentru acoperirea consumului propriu al membrilor acestora”, potrivit lui Parlicov.

De asemenea, Guvernul va impune obligații de serviciu public operatorilor de sistem, astfel încât aceștia să acorde prioritate în procesul de racordare la rețea anume producătorilor mari de energie regenerabilă, care vor câștiga licitațiile. Această măsură va contribui la prevenirea blocării capacităților rețelei, va stimula dezvoltarea proiectelor din surse regenerabile și desfășurarea cu succes a primelor licitații de energie regenerabila în Republica Moldova. În același scop, Ministerul Energiei urmează să inițieze modificarea legii energiei electrice, pentru a introduce garanții financiare pentru companiile care vor cere aviz de racordare la capacități mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Iul. 2025, 19:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
11 Iul. 2025, 19:10 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Compania aeriană Emirates a semnat un acord preliminar cu platforma Crypto.com pentru a permite clienților săi să efectueze plăți în criptomonede, potrivit unui comunicat al companiei-mamă publicat miercuri, notează Reuters.

Parteneriatul urmează să intre în vigoare anul viitor și vizează atragerea segmentelor tinere și familiarizate cu tehnologiile digitale, care preferă utilizarea monedelor virtuale. „Este o inițiativă menită să răspundă preferințelor noii generații de consumatori digitali”, a declarat Adnan Kazim, vicepreședinte și director comercial al Emirates.

Emiratele Arabe Unite s-au afirmat în ultimii ani ca un centru regional pentru industria cripto, permițând utilizarea monedelor digitale în tranzacții imobiliare, plata taxelor școlare sau a transportului. În Dubai, peste 650 de companii din domeniu își au sediul în zona liberă DMCC, reglementată de Autoritatea pentru Active Virtuale (VARA), înființată în 2022.

Și alte companii aeriene din regiune au făcut pași similari. Air Arabia, listată la bursă în Dubai, a anunțat în luna mai că acceptă stablecoin-ul AE Coin, susținut de dirhamul EAU, pentru rezervările de zboruri.

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA