Moldovenii îndrăgesc tot mai mult plățile fără numerar, dar nu renunță la cash. Câte miliarde au scos din bancomate

29 Dec. 2021, 10:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Dec. 2021, 10:25 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Potrivit unui raport al Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul trimestrului III al anului curent, numărul cardurilor de plată emise în Republica Moldova aflate în circulație a constituit 2,31 milioane de unități, ceea ce înseamnă cu 7,2% mai mult față de trimestrul III al anului 2020. De asemenea, în aceeași perioadă au fost efectuate în total 7,2 milioane de retrageri de numerar, în valoare de 17,7 miliarde de lei, cu 7,7% mai mult față de anul 2020. În același timp, numărul plăților fără numerar a constituit, în aceeași perioadă, 26,2 milioane de operațiuni, în valoare de 8,3 miliarde de lei.

Astfel, numărul operațiunilor efectuate prin intermediul cardurilor de plată, practic, s-a dublat în trimestrul III al anului 2021, s-a înregistrat o creștere de 43,3%.

În comparație cu perioada similară a anului trecut, evoluția plăților fără numerar, atât din punct de vedere numeric, cât și din punct de vedere valoric, este mult mai rapidă decât evoluția retragerilor de numerar, ceea ce ilustrează preferința deținătorilor de carduri de a efectua plăți fără numerar din ce în ce mai frecvent.

Așadar, în trimestrul III al anului 2021, plățile fără numerar au constituit 8 257 522 471 de lei (aproximativ 8,3 miliarde de lei), iar retragerile de numerar au constituit 17 664 725 353 de lei (aproximativ 17,7 miliarde de lei).

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 09:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 09:54 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Deficitul bugetar al Republicii Moldova a ajuns, în primele cinci luni ale anului 2025, la 6,83 miliarde de lei – în creștere față de luna aprilie, când era de 3,91 miliarde lei. Datele oficiale publicate de Ministerul Finanțelor arată o majorare accelerată a cheltuielilor, în timp ce veniturile nu țin pasul cu ritmul de creștere.

În perioada ianuarie–mai, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit 29,5 miliarde lei, în timp ce cheltuielile și activele nefinanciare s-au ridicat la 36,35 miliarde lei – cu 19,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru acoperirea decalajului, autoritățile s-au bazat în principal pe împrumuturi de pe piața internă, în valoare de 9,9 miliarde lei. Sursele externe, însă, au înregistrat un sold negativ de 3,7 miliarde lei, semn că sprijinul extern întârzie sau este insuficient pentru a susține planul bugetar actual.

Chiar dacă bugetul asigurărilor sociale a fost executat cu un excedent de peste 1,3 miliarde lei, iar veniturile în acest sector au crescut cu 18,1%, efortul bugetar general este puternic afectat de cheltuielile tot mai mari.

Și în cazul fondurilor pentru asigurarea obligatorie de asistență medicală s-a înregistrat un deficit important – de aproape 1,5 miliarde lei, în ciuda unei creșteri a veniturilor cu peste 26% față de anul precedent.

Executivul anunță că soldurile disponibile în conturile publice, la 31 mai, totalizau 5,46 miliarde lei, dintre care doar 1 miliard provin din proiecte finanțate din surse externe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO