Moldovenii îndrăgesc tot mai mult plățile fără numerar, dar nu renunță la cash. Câte miliarde au scos din bancomate

29 Dec. 2021, 10:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
29 Dec. 2021, 10:25 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Potrivit unui raport al Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul trimestrului III al anului curent, numărul cardurilor de plată emise în Republica Moldova aflate în circulație a constituit 2,31 milioane de unități, ceea ce înseamnă cu 7,2% mai mult față de trimestrul III al anului 2020. De asemenea, în aceeași perioadă au fost efectuate în total 7,2 milioane de retrageri de numerar, în valoare de 17,7 miliarde de lei, cu 7,7% mai mult față de anul 2020. În același timp, numărul plăților fără numerar a constituit, în aceeași perioadă, 26,2 milioane de operațiuni, în valoare de 8,3 miliarde de lei.

Astfel, numărul operațiunilor efectuate prin intermediul cardurilor de plată, practic, s-a dublat în trimestrul III al anului 2021, s-a înregistrat o creștere de 43,3%.

În comparație cu perioada similară a anului trecut, evoluția plăților fără numerar, atât din punct de vedere numeric, cât și din punct de vedere valoric, este mult mai rapidă decât evoluția retragerilor de numerar, ceea ce ilustrează preferința deținătorilor de carduri de a efectua plăți fără numerar din ce în ce mai frecvent.

Așadar, în trimestrul III al anului 2021, plățile fără numerar au constituit 8 257 522 471 de lei (aproximativ 8,3 miliarde de lei), iar retragerile de numerar au constituit 17 664 725 353 de lei (aproximativ 17,7 miliarde de lei).

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău