Moldovenii îndrăgesc tot mai mult plățile fără numerar, dar nu renunță la cash. Câte miliarde au scos din bancomate

29 Dec. 2021, 10:25
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Dec. 2021, 10:25 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Potrivit unui raport al Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul trimestrului III al anului curent, numărul cardurilor de plată emise în Republica Moldova aflate în circulație a constituit 2,31 milioane de unități, ceea ce înseamnă cu 7,2% mai mult față de trimestrul III al anului 2020. De asemenea, în aceeași perioadă au fost efectuate în total 7,2 milioane de retrageri de numerar, în valoare de 17,7 miliarde de lei, cu 7,7% mai mult față de anul 2020. În același timp, numărul plăților fără numerar a constituit, în aceeași perioadă, 26,2 milioane de operațiuni, în valoare de 8,3 miliarde de lei.

Astfel, numărul operațiunilor efectuate prin intermediul cardurilor de plată, practic, s-a dublat în trimestrul III al anului 2021, s-a înregistrat o creștere de 43,3%.

În comparație cu perioada similară a anului trecut, evoluția plăților fără numerar, atât din punct de vedere numeric, cât și din punct de vedere valoric, este mult mai rapidă decât evoluția retragerilor de numerar, ceea ce ilustrează preferința deținătorilor de carduri de a efectua plăți fără numerar din ce în ce mai frecvent.

Așadar, în trimestrul III al anului 2021, plățile fără numerar au constituit 8 257 522 471 de lei (aproximativ 8,3 miliarde de lei), iar retragerile de numerar au constituit 17 664 725 353 de lei (aproximativ 17,7 miliarde de lei).

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău