Moldovenii preferă vacanțele all inclusive. Vânzări-record pentru Antalya 2023

15 Ian. 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Ian. 2024, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

În sezonul estival 2023, jumătate de milion de moldoveni au petrecut vacanța în regiunea Antalya din sudul Turciei, pe țărmul Mării Mediterane cuprins între Alania, Belek și Kemer, arată datele prezentate de Aeroportul Internațional Chișinău.

Antalya este destinația de vară cu cele mai multe curse charter din sezonul estival, care durează între lunile aprilie și noiembrie. Un exemplu de locații de lux all inclusive sunt de la Kemer și Belek. Fiecare resort se întinde pe cel puțin 20 de hectare, iar investițiile în cele două locații, aflate la mai bine de 100 de kilometri una de cealaltă, sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.

Resorturile de pe malul Mediteranei au restaurante all inclusive, cu meniuri locale și internaționale, baruri cu băuturi de pe toate continentele, cafenele, patiserii, centru SPA (cu hammam, saune, piscină interioară și contra cost programe de masaj), magazine (de bijuterii, blănuri, covoane, haine, suveniruri), aqua park și spații de joacă pentru copii, piscine, plajă proprie, foișoare contra cost cu majordom alocat.

Potrivit ofertelor agențiilor de turism, o cameră Deluxe pentru două persoane, în perioada 1-8 iunie 2024, costă acum 3.036 euro și include biletele zborului Chișinău-Antalya şi retur, transfer aeroport şi taxele de aeroport. O cameră Deluxe Superior Plus Family se vinde la 5.303 euro. iar pentru biletele luate spre finalul sezonului, acum în timpul vânzărilor timpurii, prețul poate ajunge și la 1.000 de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Iun. 2024, 18:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
12 Iun. 2024, 18:00 // Actual //  Lupu Eduard

Exporturile de floarea-soarelui din Moldova au atins noi culmi în primele 5 luni ale anului 2024, depășind cu mult recordurile anterioare. Cu toate acestea, paradoxal, prețurile au înregistrat o scădere semnificativă, potrivit declarațiilor directorului executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, Iurie Rija.

În ciuda faptului că volumul exporturilor a fost impresionant, ajungând la 268.276 de tone în primele 5 luni ale anului 2024, comparativ cu 95,3% din totalul exporturilor din anul precedent, prețul mediu a înregistrat o scădere de la 9,8 lei pe kilogram în aceeași perioadă a anului trecut la 7,9 lei pe kilogram în 2024.

Analiza detaliată a datelor arată că exporturile din prima jumătate a anului 2024 au egalat nivelul din 2022, anul de vârf al exporturilor, cu 461.076 de tone pe an și 271.053 de tone în primele 5 luni. Companiile principale în exportul de floarea-soarelui au fost Rusagro-Prim, OromImpex și Ancom-Agro, iar destinațiile principale au fost România, Turcia și Bulgaria.

„În primele 5 luni ale anului 2024 în clasamentul companiilor exportatoare de floarea soarelui lider se poziționează compania Rusagro-Prim cu o cotă de aproximativ 17% (45 mii tone), fiind urmată de OromImpex cu o cotă de 13% (33,9 mii tone), Ancom-Agro cu o pondere de 9% (22,9 mii tone)”, potrivit analizei lui Iurie Rija.

Destinațiile de export pentru floarea-soarelui rămân stabile. În primele 5 luni ale 2024 60 % din cantitate a fost vândută către România (159 748 tone), 13,2%- către Turcia (35 558 tone), 8,2%- către Bulgaria (22 053 tone). În același timp, în 2024 se observă o activizare a exporturilor de floare către destinația Turcia.

Cu toate acestea, exportul de ulei de floarea-soarelui a cunoscut o scădere semnificativă în aprilie și mai, influențată de deficitul de floarea-soarelui cauzat de exporturile masive. Producătorii locali au rămas reticenți în vânzarea materiei prime către producătorii de ulei, ceea ce a redus producția și exportul. În încercarea de a soluționa deficitul, au fost luate măsuri pentru importul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina.

Deși exporturile de ulei de floarea-soarelui au fost în scădere, exporturile de semințe și ulei de floarea-soarelui au depășit chiar și recordurile din sezonul 2021-2022. Această creștere semnificativă a exportului ar putea conduce la o criză de disponibilitate a materiei prime în Moldova și la creșterea prețurilor interne.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău