Moldovenii rămân la coada Europei. Un sfert dintre angajați au salarii mai mici de 4,6 mii de lei

15 Dec. 2021, 13:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
15 Dec. 2021, 13:02 // Bani și Afaceri //  bani.md

Biroul Național de Statistică a publicat, la începutul săptămânii, câștigul salarial mediu lunar brut al unui salariat care a constituit 8 996 le în luna septembrie. Lucrurile nu sunt chiar atât de roz, în condițiile în care în Republica Moldova o parte dintre angajați au salarii sub 5000 de lei.

În jur de 25% din salariații din Moldova au un salariu maxim de două ori mai mic decât salariul mediu pe economie. Astfel dacă în acest an salariul mediu va fi de 9,2 mii lei, atunci 25% din salariați sau 150 mii persoane vor primi un salariu mai mic decât 4,6 mii lei. Trebuie să menționăm aici că acest indicator scade an de an, cea ce înseamnă că ponderea celor cu salariu de două ori mai mic decât salariul mediu se reduce, fapt care bucură. Dacă acum 7-8 ani aproximativ 28% din salariați aveau un salariu mai mic decât jumătate din salariul mediu, acum ponderea lor s-a redus la 25%”, explică economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, 8% din cei mai bine plătiți salariați au un salariu de cel puțin două ori mai mare decât media pe economie. Aceasta însemnă că în 2021, circa 50 mii salariați vor primi cel puțin 18,4 mii lei lunar. La acest indicator la fel înregistrăm o tendință pozitivă. Astfel acum 7-8 ani în urmă doar 6% din salariați aveau un salariu de cel puțin două ori mai mare decât salariul mediu, în prezent ponderea lor a crescut la 8%.

Datele BNS relevă că aproximativ 3 din 4 salariați (73,2%) au avut salarii de până la 10 mii lei, iar fiecare a patra persoană a avut un salariu mai mare de 10 mii lei, arată datele Biroului Național  de Statistică. În realitate, oamenii se plâng că abia reuşesc să ducă un trai decent. Statisticile prezintă valorii medii, în calculul cărora intră puţine venituri foarte mari şi extrem de multe venituri de la limita sărăciei.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!