Biroul Național de Statistică a publicat, la începutul săptămânii, câștigul salarial mediu lunar brut al unui salariat care a constituit 8 996 le în luna septembrie. Lucrurile nu sunt chiar atât de roz, în condițiile în care în Republica Moldova o parte dintre angajați au salarii sub 5000 de lei.
În jur de 25% din salariații din Moldova au un salariu maxim de două ori mai mic decât salariul mediu pe economie. Astfel dacă în acest an salariul mediu va fi de 9,2 mii lei, atunci 25% din salariați sau 150 mii persoane vor primi un salariu mai mic decât 4,6 mii lei. Trebuie să menționăm aici că acest indicator scade an de an, cea ce înseamnă că ponderea celor cu salariu de două ori mai mic decât salariul mediu se reduce, fapt care bucură. Dacă acum 7-8 ani aproximativ 28% din salariați aveau un salariu mai mic decât jumătate din salariul mediu, acum ponderea lor s-a redus la 25%”, explică economistul Veaceslav Ioniță.
Potrivit lui, 8% din cei mai bine plătiți salariați au un salariu de cel puțin două ori mai mare decât media pe economie. Aceasta însemnă că în 2021, circa 50 mii salariați vor primi cel puțin 18,4 mii lei lunar. La acest indicator la fel înregistrăm o tendință pozitivă. Astfel acum 7-8 ani în urmă doar 6% din salariați aveau un salariu de cel puțin două ori mai mare decât salariul mediu, în prezent ponderea lor a crescut la 8%.
Datele BNS relevă că aproximativ 3 din 4 salariați (73,2%) au avut salarii de până la 10 mii lei, iar fiecare a patra persoană a avut un salariu mai mare de 10 mii lei, arată datele Biroului Național de Statistică. În realitate, oamenii se plâng că abia reuşesc să ducă un trai decent. Statisticile prezintă valorii medii, în calculul cărora intră puţine venituri foarte mari şi extrem de multe venituri de la limita sărăciei.