ANRE constată că subiectul prețurilor la produsele petroliere rămâne în continuare politizat, fapt care influențează negativ percepția consumatorilor asupra corectitudinii mecanismului de stabilire a acestora.
În comunicarea din ultima perioadă, ANRE a acordat o atenție sporită acestui subiect, aducând elemente de maximă transparență procesului, astfel încât toate părțile interesate să se poată familiariza cu factorii obiectivi care determină un nivel sau altul al prețului.
ANRE reiterează poziția expusă anterior, precum că mecanismul actual de stabilire a prețurilor la produsele petroliere reprezintă o modalitate sigură care permite reflectarea fidelă la panourile stațiilor de alimentare a evoluțiilor de pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor.
Astfel, consumatorul din Republica Moldova achită un preț just racordat la realitățile zilei în care își face achiziția de carburanți. Metodologia aplicată asigură un echilibru între interesul consumatorilor de a avea un preț cât mai mic și care, totodată, oferă companiilor petroliere posibilitatea de recuperare a costurilor suportate în cazul în care acestea sunt administrate eficient.
Provocările din ultima perioadă, generate de situația de război din Ucraina și realitățile economice precare, influențează direct asupra prețurilor la toate produsele, iar carburanții nu reprezintă o excepție în acest sens. Cotațiile la bursele internaționale pentru produsele petroliere au crescut vertiginos pe parcursul ultimelor luni, ajungând la un nivel stabil de peste 1000 $/tona, iar în unele perioade chiar de 1390 $/tona.
În aceste condiții, sarcina de bază a ANRE rămâne asigurarea condițiilor pentru existența stocurilor necesare de produse petroliere la prețuri corecte și transparente, precum și neadmiterea posibilității ca companiile petroliere să influențeze nejustificat nivelul acestora.
Anterior, experții au acuzat ANRE că formula pe care o utilizează de stabilire zilnică a prețurilor la carburanți este proastă.
„Formula actuală este una care generează zilnic revolte în rândul populației, creează o povară suplimentară de sute de milioane de lei pentru agricultori prin prețuri exagerate la motorină și creează riscuri reale de falimentare a zeci de companii petroliere și toate acestea pentru interesul îngust a 2-3 companii petroliere”, explica Ioniță.