Moldtelecom anunță rezultatele financiare pentru trimestrul 1 al anului 2024

09 Apr. 2024, 15:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
09 Apr. 2024, 15:10 // Actual //  Soroceanu Olga

În contextul unei piețe de telecomunicații în continuă evoluție, Moldtelecom, anunță rezultate financiare pentru primul trimestru al anului 2024. Compania a atins un profit net de circa 81,1 milioane lei, cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii 13 ani. Această realizare notabilă evidențiază eficacitatea strategiei de optimizare a costurilor și excelență în executarea operațională.

Prin revizuirea proceselor de achiziție Moldtelecom a reușit să optimizeze cheltuielile în sumă considerabilă de 280 milioane lei. Abordarea dată a permis nu doar să îmbunătățirea eficienței costurilor, ci și alocarea resurselor substanțiale pentru inovație și dezvoltare a companiei.

Primul trimestru al anului curent a reprezentat o etapă esențială în demersul Moldtelecom de a încorpora inovația ca pilon central prin lansarea de servicii noi, cum ar fi eSIM. Acest serviciu permite clienților să se conecteze ușor la rețeaua Moldtelecom fără o cartelă SIM fizică sau contract, în totalitate online și a devenit rapid popular.

În plus, compania a înregistrat o creștere a bazei de abonați pe toate segmentele de servicii oferite: de la telefonie fixă și mobilă, la internet fix și televiziune digitală, ceea ce depășește previziunile anterioare și demonstrează atractivitatea continuă a portofoliului de servicii în rândul consumatorilor.

Alte servicii inovative urmează a fi lansate și sunt gândite să redefinească standardul experienței clienților, să consolideze relațiile de loialitate cu aceștia și să genereze noi venituri. Acest angajament față de inovație și excelență în domeniul tehnologic subliniază dorința întreprinderii de a furniza soluții de comunicații avansate, sprijinind astfel transformarea digitală și conectivitatea în R. Moldova.

Pe lângă aceste realizări, compania a elaborat și a pus în practică o strategie ambițioasă de dezvoltare și modernizare a infrastructurii de telecomunicații, incluzând rețele de telefonie mobilă și fibră optică. Acest plan investițional strategic este esențial pentru menținerea competitivității pe termen lung, consolidarea poziției de lider tehnologic și oferirea serviciilor de cea mai înaltă calitate consumatorilor.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO