Momentul mult aşteptat e pe cale să se întâmple! Christine Lagarde: BCE este pregătită să reducă dobânzile în curând

18 Apr. 2024, 07:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Apr. 2024, 07:29 // Actual //  bani.md

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat marţi că banca centrală intenţionează să reducă ratele dobânzilor pe termen scurt, sub rezerva unor şocuri majore, raportează CNBC.

Lagarde a declarat că BCE va monitoriza „foarte atent” preţurile petrolului, pe fondul temerilor ridicate privind un conflict cu efecte de propagare în Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, de la atacul aerian fără precedent al Iranului asupra Israelului din weekend, ea a spus că reacţia preţului petrolului a fost „relativ moderată”.

Comentariile ei vin la scurt timp după ce banca centrală a dat cel mai clar indiciu de până acum că ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în timpul şedinţei din iunie.

„Observăm un proces dezinflaţionist care se mişcă în conformitate cu aşteptările noastre”, a declarat Lagarde pentru Sara Eisen de la CNBC, în marja reuniunilor de primăvară ale FMI.

„Trebuie doar să construim un pic mai multă încredere în acest proces dezinflaţionist. Dacă acest proces se va dezvolta conform aşteptărilor noastre, va trebui să moderăm politica monetară restrictivă pe care am abordat-o în ultimii ani”, a spus Lagarde.

Joi, BCE a menţinut ratele dobânzilor la un nivel record pentru a cincea şedinţă consecutivă, dar a semnalat că răcirea inflaţiei ar putea presupune demararea campaniei de scădere a ratelor dobânzilor.

Recent, BCE a declarat că „ar fi adecvat” să reducă rata de depozit de 4% în cazul în care presiunile subiacente asupra preţurilor şi impactul creşterilor anterioare ale ratelor ar spori încrederea că inflaţia se îndreaptă din nou spre ţinta de 2% „într-un mod susţinut”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2024, 10:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 10:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Autoritățile de control din Rusia vor începe să utilizeze imagini din satelit pentru a identifica producătorii de alcool contrafăcut. Această inițiativă rezultă dintr-un ordin al Ministerului Finanțelor, care a intrat în vigoare pe 3 decembrie, potrivit publicației „Parlamentskaia Gazeta”.

Conform documentului, monitorizarea se va realiza prin teledetecția Pământului din spațiu, urmărind fluctuațiile emisiilor de radiații termice ale clădirilor, prezența fumului și mișcările vehiculelor feroviare sau de transport marfă în proximitatea unităților de producție. Vor fi vizate terenurile pe care sunt înregistrate echipamente de producție a alcoolului, inclusiv cele ale fabricilor cu licențe suspendate.

Dacă activitatea de producție este detectată timp de cel puțin două zile consecutive, autoritățile vor interveni pentru a investiga situația și a lua măsuri corespunzătoare. Până acum, identificarea producătorilor ilegali era posibilă doar prin raiduri efectuate de Ministerul Afacerilor Interne.

Deputatul Serghei Riabuhin a subliniat că bugetul federal pierde anual între 70 și 80 de miliarde de ruble din cauza vânzărilor de alcool contrafăcut. În plus, un studiu realizat de experții de la Școala de Management „Skolkovo” arăta că, înainte de războiul din Ucraina, consumul de alcool ilegal în Rusia era la un nivel „periculos de ridicat”, reprezentând între 26% și 35% din consumul total.

După invazia Ucrainei și sancțiunile internaționale, vânzările de alcool puternic raportate în statisticile oficiale au scăzut semnificativ. Totodată, Duma de Stat a semnalat o creștere a pieței negre, iar experții au avertizat asupra unei orientări a populației către alternative mai ieftine și adesea periculoase.

Pentru a compensa pierderile bugetare, Ministerul Finanțelor a continuat să majoreze prețurile minime pentru alcool. Din 2025, prețul minim pentru o sticlă de 0,5 litri de vodcă va crește de la 299 la 349 de ruble, pentru coniac de la 556 la 651 de ruble, iar pentru brandy de la 403 la 472 de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!