VIDEO Monitorizarea bugetului în sistemul educațional municipal. Ce a depistat Asociația „Părinți Solidari”

26 Dec. 2022, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Dec. 2022, 14:22 // Actual //  bani.md

În urma monitorizării pe parcursul anilor 2021-2022 a 6 Direcții de Educație Tineret și Sport din municipiul Chișinău și a mai multor instituții de învățământ, Asociația „Părinți Solidari” a prezentat joi, 22 decembrie, rapoartele ”Monitorizarea transparenței procesului bugetar și a eficienței achizițiilor publice în sistemul educațional municipal”.

Evenimentul a fost moderat de directoarea executivă a Asociației „Părinți Solidari” împreună cu colegele Angela Buliga (AO „Părinți Solidari”) și experta Maria Covalciuc (Asociația pentru Guvernare  Eficientă și Responsabilă). De asemenea, la eveniment au fost prezenți directorii mai multor licee din municipiul Chișinău, precum și reprezentanți ai Direcției Generale Educație Tineret și Sport din mun.Chișinău (DGETS) și a Direcțiilor Educație, Tineret și Sport sectoriale (DETS).

„Fiind de mulți ani cu ochii pe modul în care sunt utilizați banii, cum sunt utilizate achizițiile, insistența noastră și efortul dvs, în comun cu cel al DGETS, dă rezultate, și chiar avem tendințe destul de frumoase”, a declarat Ala Revenco în debutul prezentării.

Astfel, conform unui ordin al DGETS, pe paginile web ale instituțiilor de învățământ ar trebui să fie publicate o listă de informații: planul de achiziții, bugetul instituției, informații privind cheltuielile efectuate, informațiile despre bunurile procurate și cele donate, despre activitatea asociațiilor părintești în cazul în care acestea există, etc.

Potrivit expertei Maria Covalciuc, comparativ cu anul 2021, în anul curent se atestă o îmbunătățire a situației la capitolul transparența instituțiilor de învățământ cu autonomie financiară din mun.Chișinău, dar totuși au mai rămas aspecte de îmbunătățit.

În cadrul expunerii constatărilor și recomandărilor pentru șase instituții de învățământ din Chișinău: Liceul Teoretic „Traian”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, Liceul Teoretic „Ion și Doina Aldea Teodorovici”, Liceul Teoretic „Nicoale Milescu Spătaru” și Liceul Teoretic „Nicoale Sulac”, Maria Covalciuc a punctat:  „am observat că există pagini Web ale instituțiilor care nu au această rubrică a transparenței și ca să găsim toată informația de care aveam nevoie, a trebui să accesăm rubrica noutăți, unde printre toată informația se rătăcea și cea de care aveam noi nevoie. Pentru un părinte acest lucru este destul de greu, va trebui să caute prin toată lista de noutăți pentru a găsi informațiile privind cheltuielile sau achizițiile”.

Ca urmare, experta a venit cu o recomandare pentru administrația liceelor monitorizate, menționând că informația privind cheltuielile ar trebui să fie structurată și să poată fi ușor de găsit într-o rubrică separată.

„Raportul de monitorizare a executării contractului de achiziții, fie semestrial, fie anual, nu am reușit să-l găsesc la niciuna din cele șase instituții. Este vorba despre un raport pe care grupul de lucru este obligat să-l publice, obligație stipulată prin Regulamentul cu privire la activitatea grupului de lucru”, a explicat Maria Covalciuc.

Experta a mai specificat că deși pe site-ul Liceului Teoretic „Traian” au fost publicate rapoartele a două achziții de valoare mare: reparația capitală a acoperișului în valoare de 1.130.000 lei și reparația blocului alimentar cu valoarea 400.000 lei, dar pe pagina Agenției Achiziții Publice, la rubrica contracte atribuite „nu am găsit niciun contract încheiat de Liceul „Traian”. Ceea ce denotă faptul că procedurile, cel mai probabil, nu au fost desfășurate.

De asemenea, aceasta a ținut să puncteze că în rapoartele financiare al celor mai multe instituții monitorizate a observat că se indică o valoare a contractului exact sub pragul de 300.000 lei cu TVA inclus, pentru achiziții de valoare mică, cum ar fi „reparația blocurilor sanitare în valoare de 299.961 lei, contract semnat de Liceul „Onisifor Ghibu”, fapt care ridică mai multe semne de întrebare dacă nu s-a optat intenționat pentru proceduri de achiziții mai puțin transparente.

Nu doar instituțiile de învățământ cu autonomie financiară au fost supuse monitorizării, dar și cele 6 Direcții de Educație din mun.Chișinău și alte 28 instituții subordonate acestora. Ala Revenco, directoarea executivă a Asociației „Părinți Solidari”, a prezentat rezultatele activităților de monitorizare, confirmând tendința pozitivă în asigurarea transparenței în sistemul educațional al mun.Chișinău.

S-a menționat faptul că toate Direcțiile de educație dispun de pagini web, dar denumirile și structura acestora nu este uniformă.  În acest context experta a punctat: „…avem o neuniformitate a paginilor web, nemaivorbind deja de meniuri sau submeniuri. Alte neajunsuri pe care le-am observat noi –  o parte din informații este plasată la rubrici, care nu corespund cu tematica conținutului”.

La capitolul respectarea prevederilor Ordinului DGETS nr.120 din 12.01.2022 s-a constat că instituțiile monitorizate publică o parte din informații, dar au fost identificate și  o listă de lacune/neajunsuri, inclusiv:

  • DGETS, DETS Botanica și DETS Ciocana, la momentul monitorizării, nu aveau publicate pe pagina sa web bugetul instituției pentru anul 2022;
  • DETS Centru nu a publicat Rapoartele pentru achizițiile realizate nici în anul 2021, nici în anul 2022, iar DETS Buiucani a publicat informații incomplete la acest capitol;
  • nici una din 6 Direcții de educație nu publică informații lunare despre bunurile procurate.

În concluzie, Maria Covalciuc și Ala Revenco au venit cu mai multe recomandări pentru creșterea nivelului de implementare a Ordinului cu privire la asigurarea transparenței în procesul decizional al activității instituțiilor de învățământ general, semnat de Andrei Pavaloi, șef adjunct a DGETS:

  • Publicarea raportului semestrial de monitorizare a executării contractelor de achiziții;
  • Publicarea Rapoartelor de achiziții efectuate pe parcursul anului 2021, grupate pe categorii, bunurile procurate din bugetul CMC;
  • Publicarea informațiilor și rapoartelor financiare ale Asociației de părinți;
  • Standartizarea formatului și structurii documentelor publicate;
  • Respectarea termenului de publicare a documentelor lunare – data de 10 a lunii următoare;
  • Completarea informațiilor cu privire la datele de contact și actele interne ale instituțiilor de învățământ;

Realizat în cadrul proiectului «Educație transparentă și eficientă» implementat de AO «Părinți Solidari», finanțat în totalitate de către IM și Agenția Suedeză de Cooperare Internațională (Sida). IM sau Sida nu sunt responsabile pentru conținut și nu neapărat împărtășesc opiniile exprimate în acest material.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 17:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Apr. 2025, 17:44 // Actual //  Ursu Victor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), vrea ca UE să renunțe la Visa, Mastercard și să creeze o platformă proprie pentru Europa, ceea ce ea numește: „Drumul spre independență”. Invitată în cadrul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Lagarde a subliniat dependența Europei de infrastructura străină de plăți digitale. „Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze,” a remarcat ea, adăugând că „trebuie să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un apel pentru o revoluție a plăților, și a menționat necesitatea ca Europa să rupă dependența de giganții americani și chinezi, precum: Visa, Mastercard, PayPal și Alipay. Ea a subliniat că dezvoltarea unor soluții proprii ar reprezenta un pas important spre independența financiară a continentului, asigurându-i suveranitatea în acest domeniu esențial.

Christine Lagarde a subliniat că o piață de capital complet unificată ar putea deschide calea către o integrare fiscală mai profundă în Europa, având un impact semnificativ asupra economiei, cu o valoare adăugată potențială de până la 3.000 de miliarde de euro pe an, scriu editorii de la Business Today, citat de romaniatv.ro.

În timpul emisiunii “The Pat Kenny Show”, Christine Lagarde a subliniat fragilitatea Europei în fața dependenței de infrastructura străină de plăți digitale, evidențiind necesitatea unui sistem propriu care să asigure suveranitatea financiară a continentului.

„Visa, MasterCard, PayPal și Alipay sunt toate controlate de companii americane sau chineze”, a remarcat ea, argumentând: „Ar trebui să ne asigurăm că există o ofertă europeană”.

Ideea unei piețe unice de capital în toate statele membre ale Uniunii Europene capătă din nou importanță în contextul revitalizării Uniunii piețelor de capital (CMU), o inițiativă pe termen lung a UE. Obiectivul principal al CMU este de a crea o piață integrată de capital, care să faciliteze fluxul mai eficient de investiții și economii în cadrul blocului comunitar. Prin această inițiativă, se dorește oferirea unui acces mai bun al întreprinderilor la surse de finanțare și, totodată, furnizarea cetățenilor cu instrumente de economisire mai eficiente și accesibile.

Christine Lagarde a corelat progresele realizate în cadrul Uniunii piețelor de capital (CMU) cu o integrare economică mai profundă, subliniind că aceasta ar putea reduce presiunea asupra politicii monetare și ar crea fundamentul pentru o viitoare uniune fiscală. Deși estimările privind valoarea adăugată anuală de 3.000 de miliarde de euro provin dintr-o postare pe Reddit, care a fost citată pe larg, surse oficiale sugerează un impact mai moderat, dar încă semnificativ, pentru economia europeană.

Conform Serviciului de Cercetare al Parlamentului European (EPRS), o integrare economică mai profundă ar putea adăuga un PIB suplimentar de peste 2,8 trilioane de euro până în 2032, dintre care cel puțin 321 de miliarde de euro ar proveni din finalizarea Uniunii economice și monetare. Cu toate acestea, construirea unei alternative europene la giganții Visa și Mastercard se confruntă cu provocări semnificative, atât din punct de vedere tehnologic, cât și din perspectiva reglementărilor și a cooperării între statele membre.

Totuși, dezvoltarea unei alternative europene la Visa și Mastercard se confruntă cu o serie de provocări semnificative. Printre acestea se numără:

– Comisioanele interbancare mai scăzute din Europa, care fac dificilă atingerea unui nivel de profitabilitate sustenabil.
– Necesitatea unor investiții inițiale considerabile pentru a construi o infrastructură capabilă să concureze cu cea a marilor jucători internaționali.
– Obstacolele legate de schimbarea comportamentului consumatorilor și comercianților, precum și de convingerea băncilor să susțină implementarea unui nou sistem.
– Complexitatea tehnică, în special în domeniul securității, protecției împotriva fraudelor și asigurării compatibilității transfrontaliere.
– Provocările legate de guvernanță și coordonare, întrucât statele membre și instituțiile europene trebuie să colaboreze pentru a alinia execuția și supravegherea sistemului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ