Monopoliștii – „regii” profiturilor grase din Republica Moldova

20 Nov. 2021, 01:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Nov. 2021, 01:43 // Actual //  bani.md

În prezent, în Republica Moldova prețurile sunt mari din cauza monopolurilor și a schemelor corupte, care au fost construite ani de zile. Cetățenii plătesc tribut monopoliștilor în foarte multe domenii, a declarat în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV, economistul Veaceslav Ioniță.

În opinia lui schemele cum erau protejate de unii acum sunt protejate de alții. El a dat exemplul soluționării exportului de metale pe care îl avea Metalferos. „A fost o decizie politică și s-a soluționat problema”.

Ioniță a dat exemplu și BNM, care în prezent intervine pe piața valutară cu doar 2-3 mil. USD la tranzacții de miliarde și le arată din deget „băieți nu vă jucați”.

Banca nu trebuie să cumpere sau să vândă sute de milioane de dolari cum o facea anterior, în condițiile în care toți au înțeles că BNM poate să intervină atunci când este nevoie. Totodată, ca urmare a combaterii corupției din sistemul bancar s-au redus și dobânzile la credite”, a punctat Ioniță.

Deputatul PAS, Dan Perciun a lăsat să se înțeleagă că problema monopolurilor sufocă concurența, iar costul este achitat de cetățeni.

Un lucru care urmează să se întâmple în următoarea perioadă este să fuzioneze Consiliul Concurenței cu ANRE pentru ca să avem o singură instituție responsabilă pe tot lanțul. Noi am avut un Consiliu al Concurenței amorf care n-a aplicat amenzi, care nu s-a asigurat că în țara asta există concurență. Bineînțeles că lucrul ăsta nu o să se întâmple peste noapte din nou, deoarece până construiești o instituție funcțională, care are capacitatea să țină piept industriilor mari o să dureze o perioadă, dar e clar că trebuie de intervenit pentru că toate aceste monopoluri înseamnă costuri mai mari pentru cetățeni”, a menționat Dan Perciun.

Economiștii au sesizat că în Republica Moldova există monopol pe mai multe domenii, farmaceutic, comerț, cerealier și la importul anumitor tipuri de mărfuri și produse.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO