Autoritățile Republicii Moldova, deocamdată, nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu Federația Rusă privind livrarea gazelor naturale. Or, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a declarat într-o conferință de presă că: „rămânem în continuare să discutăm cu Gazprom”.
Am mers la Moscova pentru a negocia cu onestitate întru respectarea intereselor cetățenilor Republici Moldova, dar deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere. Rămânem în continuare să discutăm cu Gazprom. Miercuri, la Sankt – Petersburg voi avea o nouă discuției cu Alexei Miller, președintele Moldovagaz”, a menționat Spînu.
Potrivit lui unul din subiectele în discuțiile cu Gazprom este datoria Moldovagaz. „Această datorie începe din anul 1994. Avem nevoie de o evaluare care să o confirme înainte de semnare anumitor angajamente”, a opinat Spînu.
În ceea ce privește prețul, ministrul a menționat că Republica Moldova își dorește un preț corect și o formulă similară cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung cu alte state. Una dintre formule ar fi prețul la bursă al gazului la contractele anuale iar alata – cotația petrolului și prețul de pe bursă gazului. Or, Gazprom a propus formula de Front month indiex și o reducerea de 25% în anumite condiții.
Săptămâna trecută În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în sistemul gazelor naturale, iar Energocom a fost mandat să lanseze licitația de achiziție a metanului. Ministrul Spînu a spus că deocamdată nu cunoaște dacă fost depusă vreo ofertă și la ce preț. Iar Gazprom acuză Republica Moldova de problema livrărilor de gaze. “Gazprom va prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale doar dacă Chișinăul va achita datoria în sumă de 709 mil. USD, în caz contrar, la 1 decembrie va fi sistată livrarea gazelor, a declara Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom