MOȘ CRĂCIUN se mută în România? Cum arată SATUL celui mai îndrăgit personaj al copiilor, construit la Piatra Neamț

02 Dec. 2021, 17:22
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
02 Dec. 2021, 17:22 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Moș Crăciun își schimbă reședința și se mută cu traiul din Laponia în România, unde s-a construit de la zero, într-o perioadă de 4 luni, Satul lui Moș Crăciun și care urmează să se extindă. Sătucul este o atracție nu doar pentru cei mici, dar și pentru adulți. Fiind solicitați de Bani.md, reprezentanții au oferit mai multe detalii despre proiect.

Un proiect imediat a luat naștere în România, în comuna Negrești, județul Neamț a fost construit „Satul lui Moș Crăciun”. Pe o suprafață, relativ mare, au fost înălțate 12 clădiri dispuse circular. De asemenea, se dezvoltă un parc de distracții, o parcare pentru rulote și automobile și un cartier de căsuțe de locuit. Satul lui Moș Crăciun a fost inaugurat ieri, 1 decembrie 2021 și va fi reședința Moșului pentru tot parcursul anului.

În acest sat, Moș Crăciun va locui pe tot parcursul anului, iar turiștii vor avea posibilitatea să-l viziteze. În prezent, în sătuc există un tur ghidat prin cele 12 locații: Căsuța spiridușilor, Poșta lui Moș Crăciun, Atelierul de lucru pentru jucării, Casa lui Moș Crăciun, Biroul Moșului, Atelierul de împachetat cadouri, Sania, Grajdul renilor, Magazinul de suveniruri, etc.

„Cei care ne-au trecut deja pragul sunt extrem, extrem de încântați de ceea ce văd, pentru că încercăm să-l aclimatizăm pe Moș Crăciun la aceste meleaguri, să-l transformăm într-un țăran român. La vară, Moș Crăciun va strânge fânul, va cosi, va fi unul dintre ai noștri.”, a declarat Victor Mihalache, director de comunicare al Satului lui Moș Crăciun pentru Bani.md.

Fiecare căsută are povestea sa, iar vizitatorii sunt așteptați să le descopere prin intermediul spiridușilor. De asemenea, pentru oaspeți este organizată și întâlnirea cu Moș Crăciun.

„Totul este construit din lemn foarte vechi, nu mai tânăr de 100 de ani, tot mobilierul este vechi, sunt obiecte deosebite.”

Tot aici este amenajată o scenă pentru evenimente culturale, există un radio și o televiziune a lui Moș Crăciun. În satul Moșului sunt organizate spectacole, mini discoteci pentru copii. De asemenea, în fiecare weekend un magician desfășoară show-uri inedite.

Chiar dacă este satul lui Moș Crăciun, investitorii nu au uitat și de însemnătatea religioasă a sărbătorii de Crăciun și au reprodus scena Nașterii Maicii Domnului.

„Vrem să-i readucem pe vizitatori la ideea de credință și la ideea că Nașterea Domnului este evenimentul principal al lunii decembrie. Are și Moș Crăciun rolul lui, dar îi rugăm pe oameni să nu uite că cel important este  Nașterea Maicii Domnului.”

Pentru a oferi posibilitatea și vizitatorilor din Republica Moldova să sărbătorească Crăciunul în Satul Moșului, evenimentele culturale vor fi prelungite până pe 7 ianuarie 2022, când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi.

„Îi așteptăm la noi și pe prietenii din Republica Moldova să sărbătorească această mini vacanță. În special că, în imediata apropiere pot fi vizitate Mănăstirile Agapia, Văratec, Neamț, Horaița, Sihla, Horăicioara, Almaș, Bodești, Sihăstria și Secu și alte locuri speciale.”

Una dintre cele mai aglomerate locații în Satul lui Moș Crăciun este Poșta. Aici sunt recepționate zilnic sute de scrisori din întreaga lume. Spiridușii și Crăciunițele triază scrisorile și le aranjează pe țări și zone geografice. Tot ei caută numele în Cartea copiilor Cuminți, ca să îi spună Moșului tot ce vrea să știe despre fiecare copil.

Prețul de intrare este de 70 de lei românești pentru adulți și 50 de lei pentru copii. Pentru grupurile de peste 20 de persoane este oferită o reducere de 50%.

În ziua inaugurării, satul lui Moș Crăciun a fost vizitat de câteva sute de persoane. Chiar dacă proiectul exista încă de 5 ani, construcția satului a început acum 4 luni.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:37 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia rămâne fără reactivi pentru analize medicale, materiale pentru stomatologie și întreruperea medicală a sarcinilor nedorite. Aceste probleme în domeniul medical s-au abătut asupra rușilor din cauza sancțiunilor impuse de Occident după invazia Ucrainei.

Eșecul înlocuirii importurilor se simte serios în medicină. Peste 63% dintre angajații laboratoarelor medicale au raportat probleme cu aprovizionarea cu reactivi, echipamente și consumabile, potrivit unui sondaj realizat de compania Action Medicine.

Respondenții indică absența și întârzierea regulată a reactivilor și consumabilelor. 49,2% dintre respondenți au vorbit despre întreruperi în aprovizionare, 20% – despre oprirea lor completă. Doar 5,4% nu au văzut nicio schimbare în munca lor.

Fiecare al cincilea laborator din Rusia a rămas complet fără echipamente, reactivi sau consumabile.

Locuitorii Rusiei și ai capitalei se confruntă deja cu consecințele penuriei. Una dintre pacientele policlinicii din Moscova a declarat că nu a putut obține o trimitere de la medic pentru un test general de sânge din cauza lipsei de reactivi.

Probleme similare sunt observate în alte instituții medicale. De exemplu, pentru analize de sânge, majoritatea consumabilelor: ace, eprubete și reactivi erau achiziționate de laboratoare din străinătate.

După epuizarea aprovizionării cu materiale și instrumente de la furnizori, medicii stomatologi vor extrage dinții și vor pune obturații cu silicină și silydont și le-au transmis rușilor să uite de stomatologia estetică.

„Ace, mănuși, material de obturație, mase ceramice, material de amprentă, consumabile pentru endodonție – absolut totul este de import”, spune Vladimir Akhutin, directorul general al clinicii medicale Allegro.

În plus, la mijlocul lunii mai a devenit cunoscut faptul că în Rusia există o lipsă de medicamente pentru avortul medical în stadiile incipiente. Acest lucru se datorează dificultăților în furnizarea substanței active mifepristonă. Dacă problema nu se rezolvă în viitorul apropiat, femeile din Rusia vor fi obligate să recurgă la o procedură de chiuretaj pentru a întrerupe o de sarcină.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău