Motiv de îngrijorare pentru Moldova. Sprijinul Occidentului pentru Ucraina a scăzut abrupt

09 Dec. 2023, 11:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 11:01 // Actual //  Lupu Eduard

Dinamica sprijinului pentru Ucraina a încetinit, cu o scădere de aproape 90% înregistrată, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de Institutul Kiel pentru Economia Mondială pe 7 decembrie.

A existat o scădere accentuată a volumului de ajutor nou pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse, totalizând doar 2,11 miliarde euro – o scădere de 87% față de 2022 și marcând cel mai scăzut nivel de la ianuarie 2022.

Ucraina așteaptă avioanele F-16

Ucraina se bazează acum tot mai mult pe un grup de bază de donatori, cum ar fi SUA, Germania și țările nordice și est-europene, care continuă să promită și să livreze atât ajutor financiar, cât și armament important, cum ar fi avioanele de luptă F-16, arată studiul.

Rezultatele ultimei actualizări a Trackerului de sprijin pentru Ucraina, care acoperă angajamentele până la 31 octombrie, demonstrează că predicțiile privind ajutorul viitor sunt greu de estimat, din cauza aprobării în așteptare a celui mai mare angajament de ajutor din partea Uniunii Europene și a scăderii ajutorului din partea SUA.

Doar 20 din 42 de țări donatoare au furnizat noi pachete de ajutor în ultimele trei luni, cea mai puțin activă perioadă de la începutul războiului, cu angajamente minime din partea UE și a SUA, au spus analiștii Kiel, potrivit Yahoo News.

Ucraina ar putea pierde războiul

Directorul centrului de cercetare al Institutului Kiel, Christoph Trebesch, a atras atenția asupra atitudinii ezitante a donatorilor în ultimele luni.

El și-a exprimat speranța că UE va trece în cele din urmă pachetul său de sprijin de 50 de miliarde euro, anunțat de mult timp, având în vedere incertitudinea privind ajutorul suplimentar din partea SUA.

Grupul principal de donatori activi pentru Ucraina include țări europene individuale și țări NATO, cum ar fi Canada și Regatul Unit, cu Danemarca, Germania și Norvegia, care au furnizat asistență militară semnificativă în ultimele trei luni, ca parte a programelor lor multianuale anterior angajate.

În cazul în care Ucraina pierde războiul, pericolul pentru Republica Moldova este iminent. Moscova va răsturna guvernarea pro europeană și va instala una docilă Kremlinului.

SUA rămân cel mai mare donator, dar Germania se apropie rapid

Țările UE depășesc acum SUA în ceea ce privește ajutorul militar, în special Germania și țările nordice, contribuind la o schimbare către ajutorul militar printre primele zece țări donatoare – reprezentând 58% din ajutorul total la 31 octombrie. Statele Unite rămân cel mai mare donator militar, dar Germania se apropie rapid, cu angajamente militare totale care depășesc 17 miliarde euro.

„Observăm în general o schimbare ulterioară către ajutorul militar, în special în modelele de ajutor bilateral”, a spus Trebesch.

Din totalul de 25 de miliarde euro în angajamente de arme grele (ian. 2022 – oct. 2023), SUA reprezintă 43% din valoarea totală, în timp ce toate țările și instituțiile UE împreună reprezintă 47%, cu restul provenind de la diverși alți donatori, în special Regatul Unit și Canada.

Noile promisiuni din partea Germaniei și a țărilor nordice includ furnizarea de noi sisteme de apărare aeriană Patriot și IRIS-T din Germania și 19 avioane de luptă F-16 din Danemarca, ca parte a unei coaliții aeriene comune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:34 // Actual //  Lupu Eduard

Directorul Executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari a anunțat oficial că nu va mai candida pentru funcția sa în cadrul organizației, în cadrul unei ședințe a Consiliului desfășurată vineri. Decizia a fost așteptată, având în vedere că fermierii erau deja informați despre intențiile sale încă din luna ianuarie.

Motivul principal al retragerii sale din cursa pentru această funcție a fost incapacitatea de a dialoga cu reprezentanții guvernului, din cauza inacțiunilor acestora care au contribuit la deteriorarea condițiilor fermierilor din Moldova. Directorul Executiv a exprimat dezamăgirea față de lipsa de reacție a autorităților în fața crizei în agricultură și a criticat politica de indiferență și aroganță a acestora față de nevoile fermierilor.

În timpul mandatului său, directorul executiv a făcut numeroase propuneri și a organizat proteste pentru a atrage atenția asupra problemelor fermierilor mici și mijlocii, dar fără rezultat. El a evidențiat discrepanța de abordare între Moldova și alte țări europene în gestionarea crizelor din sectorul agricol.

În ciuda eforturilor depuse, criza financiară a fermierilor a culminat în februarie 2024, când sute de agricultori au fost afectați de executări și blocări ale conturilor. Chiar și acum, după proteste și amenzi dure, autoritățile au venit doar cu măsuri de creditare garantată, care ar fi fost necesare mai devreme pentru a preveni pierderi ireparabile.

Directorul executiv a subliniat că actualul ministru al Agriculturii ar trebui să își asume responsabilitatea pentru criza din sectorul agricol și să demisioneze. El a menționat că lipsa de acțiune și politica favorabilă holdingurilor transnaționale a afectat grav fermierii locali.

În ciuda retragerii sale din funcția de director executiv, acesta a afirmat că va continua să susțină asociația și fermierii, fiind disponibil să ofere asistență în proiecte importante.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău