Motorina continuă să se scumpească! Carpov: Luna asta au fost cele mai mari prețuri din ultimii 5 ani pe internațional

21 Sept. 2021, 12:43
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
21 Sept. 2021, 12:43 // Slider //  MD Bani

Motorina va fi mai scumpă și mâine, 22 septembrie curent. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noile prețuri maxime de referință azi. Astfel, șoferii vor fi nevoiți să scoată din buzunar 16,88 lei pentru un litru. Totodată, benzină se va ieftini, adică mâine va costa 20,86 per litru, ceea ce înseamnă cu 6 bani mai puțin decât marți.

Tot azi, directorul ANRE, Eugen Carpov, a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia a enumerat principalele modificări care au fost operate la Legea privind piața produselor petroliere: stabilirea prețurilor maximale de către ANRE doar pentru 2 produse de bază (Benzina COR 95 și Motorina); revenirea la liberalizarea pieței angro și a altor produse petroliere; relaxarea condițiilor speciale de obținere a licenței pentru import (anularea obligativității deținerii capitalului propriu de 8 milioane de lei și reducerea capacității de depozitare de la 5000 la 1000 de tone); renunțarea la obligația prelevării probelor la import din spațiul UE; asigurarea transparenței depline a procesului de stabilire a prețurilor de către ANRE și excluderea oricărei influențe a operatorilor asupra procesului de formare a prețurilor, scrie Realitatea.md.

„Un capitol aparte al discuțiilor a fost dedicat contextului internațional, pe fundalul căruia a fost pusă în aplicare noua modalitate de stabilire a prețurilor și care a creat percepția greșită, precum că noua lege a generat scumpirea carburanților. În susținerea poziției, au fost prezentate graficele cotațiilor Platts la benzină și motorină care ar demonstra că, în luna septembrie 2021, a fost înregistrat cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani al prețurilor la carburanți pe piețele internaționale”, scrie în comunicatul emis după conferința de presă.

Amintim că, azi, motorina costă 16,85 lei, cu 3 bani mai mult decât ieri, iar benzina costă 20,92, la fel cu 3 bani doar că mai puțin decât ieri. Este de menționat că gazul lichefiat s-a scumpit și el. Prețul acestuia este de 12,89 lei, adică cu 10 bani mai mult decât ultimul.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău