Motorina devine un lux! 100 de stații PECO au rămas cu cisternele goale

08 Iun. 2022, 10:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
08 Iun. 2022, 10:17 // Actual //  bani.md

Potrivit unor informaţii recepționate în redacția AutoBlog.MD, mai multe stații de alimentare cu carburanţi din Republica Moldova (dintre Prut şi Nistru) nu mai dispun de motorină în stoc!

Sursele noastre ne spun că la moment ar fi vorba de cel puțin 100 de stații din țară, dintre care aproximativ 20 sunt din Chișinău. Numărul lor ar putea crește și mai mult în următoarele 24 de ore!

De la bun început vom menționa că publicarea acestui articol nu are niciun scop de a crea panică în societate! La momentul publicării acestui articol, redacția noastră a luat legătura cu mai multe rețele pentru a afla în mod oficial care este situația privind stocul de motorină în stațiile administrate, urmând ca ulterior să dezvăluim răspunsurile primite.

În același timp, vom contacta și autoritățile corespunzătoare pentru a afla care este situația la moment privind importul de combustibil în Republica Moldova și de a vedea poziția autorităților pe marginea deficitului de motorină pe care îl au mai multe rețele.

De ce Moldova rămâne fără motorină?!

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, mai mulți importatori de combustibil s-au lovit de problema importului de produse petroliere în Republica Moldova. Și aceasta ar fi generată de mai multe cauze.

Așa cum majoritatea rețelelor mari din țară nu au un parc propriu de camioane care să importe combustibilul și prin urmare apelează la companii de transport, care-l livrau de la rafinării spre depozitele locale, la moment acestea sunt în fața situației că au trei probleme legate de transportarea benzinei şi motorinei de la rafinării spre depozitele din Moldova.

Întâi de toate avem cozile de la punctele de trecere frontaliere cu România. Dacă până acum un singur camion reușea să efectueze două sau chiar trei rute pe săptămână, la moment, pentru că avem un flux mare la frontieră, acestea reușesc să efectueze doar o cursă la zece zile. Aici este și problema de partea română, mai multe despre care au scris colegii de la Realitatea.MD.

A doua problemă ar ține de portul Giurgiulești. O bună parte din combustibilul importat în Republica Moldova venea prin portul din sudul țării, fiind importat de câteva companii locale specializate în vânzarea en-gros. Din informațiile pe care le avem la moment, combustibilul venit pe vapoare este livrat în mare parte spre Ucraina și doar o mică parte ajunge către agenții economici din țara noastră. Motivul ține de prețul mult mai bun pe care îl achită companiile petroliere din țara vecină.

Problema numărul trei ține de lipsa unităților care transportau combustibilului spre depozitele locale. Companiile transportatoare din Republica Moldova preferă să contracteze comenzi din Ucraina pentru a livra combustibil pentru țara vecină la tarife mai mari, astfel creându-se un deficit de camioane și cisterne care asigurau transportul combustibilului către țara noastră.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău