Mutarea din umbră a lui Putin: Un port din Mediterană a devenit peste noapte rețeaua secretă a Rusiei

20 Dec. 2023, 06:16
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Dec. 2023, 06:16 // Actual //  bani.md

După începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 660 de zile, Occidentul a impus mai multe sancțiuni economice împotriva Moscovei pentru a-i scădea capacitatea de luptă. Dar, mutarea din umbră a președintelui rus a trasat lanțuri de aprovizionare ascunse, iar portul Tanger-Med din Maroc a devenit peste noapte o rețea secretă a Rusiei.

Pe aici, Kremlinul a dus o flotă comercială care a transportat componente electronice critice din Occident, necesare industriei de Apărare. Rusia a folosit fel de fel de metode pentru a evita sancțiunile Vestului și a cumpărat produse și echipamente americane și europene, cu ajutorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), potrivit The New York Times.

Folosind site-uri specializate de comerț electronic, soluții secrete de transport maritim și o constelație de intermediari, Rusia a obținut componentele tehnologice de care are nevoie pentru a-și menține economia și războiul în Ucraina.

În timp ce Cisco, un furnizor de tehnologie din SUA, a oprit vânzările către Rusia pe 3 martie 2022, inginerii firmei rusești Convex au obținut cu ușurință echipamentul Cisco de care aveau nevoie printr-un site de comerț electronic rusesc obscur numit Nag, care a ocolit restricțiile comerciale internaționale cumpărând echipamente americane printr-o rețea de furnizori din China.

În cele 22 de luni de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a continuat în mare parte să obțină tehnologia de care are nevoie pentru a-și menține economia în funcțiune. După ce restricțiile la export și interdicțiile corporative au dus inițial la întreruperi comerciale, furnizorii ruși au găsit lacune și au oferit soluții.

Autoritățile și companiile ruse s-au unit pentru a profita de fisurile în răspunsul global. Aceștia au accesat rețele de intermediari, inclusiv intermediari din China, și și-au deghizat activitatea prin intermediul unor companii-fantomă.

De asemenea, s-au adresat țărilor care și-au stabilit poziții neutre în conflict, cum ar fi Maroc și Turcia, și și-au folosit porturile pentru a primi mărfuri de la centrele globale de producție tehnologică, care sunt apoi plasate pe alte nave care se îndreaptă spre Rusia, un proces cunoscut sub numele de transbordare.

În Tanger nimeni nu știe ce transportă Rusia
În Maroc, biroul comercial al Rusiei, care se ocupă de interesele economice ale țării în străinătate, a ajutat, de asemenea, companiile rusești să-și recapete amploarea.

„Suntem în contact constant cu directorul general” al portului de stat Tanger Med din Maroc, a scris un oficial rus într-un e-mail din aprilie 2022. „În cazul în care navele intră sub pavilion rusesc, nu vor fi probleme de întreținere.”

O purtătoare de cuvânt a portului Tanger Med, din strâmtoarea Gibraltar, a declarat că portul a închiriat spațiu companiilor de transport maritim și ”nu are informații sau responsabilitate” cu privire la navele care se deplasează prin complex.

Portul, care se ocupă de peste opt milioane de containere anual care se conectează la 180 de porturi internaționale, „nu știa” că mărfurile expediate fac escală în porturile rusești înainte sau după ce se află la Tanger Med, sau că întreținerea navelor rusești este efectuată, a adăugat ea.

Până în noiembrie 2022, oficialii ruși comerciali din Maroc se lăudau că „sprijinul lor direct” a transformat țara africană într-un centru de transbordare a electronicelor. Mărfurile din Taiwan, China și alte centre de producție au fost descărcate la Tanger Med și apoi plasate pe alte nave care se îndreptau spre Rusia.

„Având în vedere natura pe termen lung a cooperării cu partenerul marocan, volumul livărilor s-ar putea ridica la aproximativ 10 milioane de dolari pe an”, au spus oficiali din comerț.

O analiză a ofertelor ProSoft din Rusia a găsit aproape 300 de produse de vânzare care conțin cipuri Intel, precum și componente produse de Nvidia și un cip AI de computer optimizat proiectat de Google. Deși nu este clar cum au fost utilizate în cele din urmă importurile, cipurile americane au fost găsite pe rachete și drone rusești, potrivit experților în arme.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO