Mutarea din umbră a lui Putin: Un port din Mediterană a devenit peste noapte rețeaua secretă a Rusiei

20 Dec. 2023, 06:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Dec. 2023, 06:16 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin în Ucraina acum peste 660 de zile, Occidentul a impus mai multe sancțiuni economice împotriva Moscovei pentru a-i scădea capacitatea de luptă. Dar, mutarea din umbră a președintelui rus a trasat lanțuri de aprovizionare ascunse, iar portul Tanger-Med din Maroc a devenit peste noapte o rețea secretă a Rusiei.

Pe aici, Kremlinul a dus o flotă comercială care a transportat componente electronice critice din Occident, necesare industriei de Apărare. Rusia a folosit fel de fel de metode pentru a evita sancțiunile Vestului și a cumpărat produse și echipamente americane și europene, cu ajutorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), potrivit The New York Times.

Folosind site-uri specializate de comerț electronic, soluții secrete de transport maritim și o constelație de intermediari, Rusia a obținut componentele tehnologice de care are nevoie pentru a-și menține economia și războiul în Ucraina.

În timp ce Cisco, un furnizor de tehnologie din SUA, a oprit vânzările către Rusia pe 3 martie 2022, inginerii firmei rusești Convex au obținut cu ușurință echipamentul Cisco de care aveau nevoie printr-un site de comerț electronic rusesc obscur numit Nag, care a ocolit restricțiile comerciale internaționale cumpărând echipamente americane printr-o rețea de furnizori din China.

În cele 22 de luni de la începutul războiului din Ucraina, Rusia a continuat în mare parte să obțină tehnologia de care are nevoie pentru a-și menține economia în funcțiune. După ce restricțiile la export și interdicțiile corporative au dus inițial la întreruperi comerciale, furnizorii ruși au găsit lacune și au oferit soluții.

Autoritățile și companiile ruse s-au unit pentru a profita de fisurile în răspunsul global. Aceștia au accesat rețele de intermediari, inclusiv intermediari din China, și și-au deghizat activitatea prin intermediul unor companii-fantomă.

De asemenea, s-au adresat țărilor care și-au stabilit poziții neutre în conflict, cum ar fi Maroc și Turcia, și și-au folosit porturile pentru a primi mărfuri de la centrele globale de producție tehnologică, care sunt apoi plasate pe alte nave care se îndreaptă spre Rusia, un proces cunoscut sub numele de transbordare.

În Tanger nimeni nu știe ce transportă Rusia
În Maroc, biroul comercial al Rusiei, care se ocupă de interesele economice ale țării în străinătate, a ajutat, de asemenea, companiile rusești să-și recapete amploarea.

„Suntem în contact constant cu directorul general” al portului de stat Tanger Med din Maroc, a scris un oficial rus într-un e-mail din aprilie 2022. „În cazul în care navele intră sub pavilion rusesc, nu vor fi probleme de întreținere.”

O purtătoare de cuvânt a portului Tanger Med, din strâmtoarea Gibraltar, a declarat că portul a închiriat spațiu companiilor de transport maritim și ”nu are informații sau responsabilitate” cu privire la navele care se deplasează prin complex.

Portul, care se ocupă de peste opt milioane de containere anual care se conectează la 180 de porturi internaționale, „nu știa” că mărfurile expediate fac escală în porturile rusești înainte sau după ce se află la Tanger Med, sau că întreținerea navelor rusești este efectuată, a adăugat ea.

Până în noiembrie 2022, oficialii ruși comerciali din Maroc se lăudau că „sprijinul lor direct” a transformat țara africană într-un centru de transbordare a electronicelor. Mărfurile din Taiwan, China și alte centre de producție au fost descărcate la Tanger Med și apoi plasate pe alte nave care se îndreptau spre Rusia.

„Având în vedere natura pe termen lung a cooperării cu partenerul marocan, volumul livărilor s-ar putea ridica la aproximativ 10 milioane de dolari pe an”, au spus oficiali din comerț.

O analiză a ofertelor ProSoft din Rusia a găsit aproape 300 de produse de vânzare care conțin cipuri Intel, precum și componente produse de Nvidia și un cip AI de computer optimizat proiectat de Google. Deși nu este clar cum au fost utilizate în cele din urmă importurile, cipurile americane au fost găsite pe rachete și drone rusești, potrivit experților în arme.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Mai 2024, 09:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Mai 2024, 09:19 // Actual //  Lupu Eduard

Borge Brende, preşedintele Forumului Economic Mondial, nu vede cu ochi buni tabloul economiei mondiale, afirmând că lumea se va confrunta cu un deceniu de creştere în slow-motion dacă nu se aplică măsurile economice corecte.

El a subliniat pericolul pe care îl prezintă pentru economie datoria globală, aflată în continua creştere, şi care a ajuns la un nivel nemaivăzut din 1820, accelerând riscul de stagflaţie cu care s-ar putea confrunta economiile avansate, scrie CNCB.

„Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele Napoleoniene, suntem pe cale să acumulăm datorii cât tot PIB-ul la nivel global”, a avertizat Brende.
El este de părere că guvernele trebuie să se gândească cum să reducă această datorie şi să ia măsurile fiscale corecte fără a ajunge în situaţia de a declanşa o recesiune. De asemenea, a semnalat presiunile inflaţioniste persistente şi faptul că inteligenţa artificială generativă ar putea fi o oportunitate pentru ţările în curs de dezvoltare.

Avertismentul său se vine în continuarea unui raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.
Fondul a evidenţiat, de asemenea, nivelurile ridicate ale datoriei din China şi Statele Unite, afirmând că politica fiscală relaxată din cele din urmă pune presiune asupra ratelor şi a dolarului care apoi împinge în sus costurile de finanţare în întreaga lume, exacerbând problemele care deja există.

La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional şi-a majorat uşor prognoza de creştere globală, afirmând că economia mondială s-a dovedit „surprinzător de rezistentă” în ciuda presiunilor inflaţioniste şi a schimbărilor de politică monetară. În prezent, acesta se aşteaptă la o creştere globală de 3,2% în 2024, în creştere cu un modest 0,1 puncte procentuale faţă de prognoza sa anterioară din ianuarie.

Brende de la WEF a declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum „recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

„Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi agravat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău