Nașul AI-ului avertizează: Inteligența artificială ar putea prelua controlul asupra umanității

14 Oct. 2024, 15:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Oct. 2024, 15:10 // Actual //  Ursu Victor

Indiferent dacă crezi că inteligența artificială va salva lumea sau o va distruge, îi poți mulțumi lui Geoffrey Hinton. Considerat „nașul AI-ului”, Hinton, un om de știință britanic, a contribuit la dezvoltarea inteligenței artificiale avansate, schimbând astfel lumea. Deși recunoaște că AI va aduce beneficii enorme, Hinton emite acum un avertisment: sistemele AI ar putea fi mai inteligente decât ne imaginăm, iar riscul ca mașinile să preia controlul este real, scrie CBSnews.

„Cred că ne apropiem de un moment în care, pentru prima dată, vom avea lucruri mai inteligente decât noi”, spune Hinton, care subliniază că aceste sisteme AI ar putea dobândi conștiință în viitor. Deși nu sunt pe deplin conștiente în prezent, el crede că în timp acest lucru se va schimba.

Pe lângă beneficiile evidente în domenii precum sănătatea, unde AI deja concurează cu radiologii în interpretarea imaginilor medicale, Hinton avertizează și asupra riscurilor. Printre acestea, se numără șomajul în masă, știrile false, și roboții autonomi folosiți în războaie.

„Nu știm exact cum funcționează aceste sisteme și asta este îngrijorător. Trebuie să fim foarte atenți pentru că viitorul lor este incert și potențial periculos”, avertizează Hinton, cerând o reglementare globală pentru a preveni scenarii catastrofale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!