Ne așteaptă vremuri tulburi! Sturza: Se vor acomoda tinerii cu tizicul și spălatul din lighean

01 Iul. 2022, 11:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iul. 2022, 11:32 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premieri și actualul om de afaceri Ion Sturza, într-o postare pe Facebook, susține că ne așteaptă vremuri tulburi, în condițiile în care liberalismul și globalizarea sunt în regres. Crește populismul și autoritarismul.

Omul de afaceri afirmă că la o întâlnire care a vizat celebrarea a 30 de ani de prezență în România a unei companii vorbitorii – tineri, deștepți și empatici – au fost politic corecți: suntem în era digitală și trebuie să avem grijă de schimbările climatice, egalitate de gen și să fim responsabili social.

„Asta până pe scenă a ieșit unul din cei mai mari gânditori contemporani, Robert Kaplan, și a aruncat în aer creierul ascultătorilor – trăim în cea mai turbulentă perioadă de după al Doilea Război Mondial. Pandemia a fost floare la ureche. Războaiele și înarmarea forțată sunt traiectoria dominantă de dezvoltare. Ucraina este un caz secundar de pericol global. Primordiale sunt ambițiile Chinei. Liberalismul și globalizarea sunt în regres. Crește populismul și autoritarismul. Într-un cuvânt, perioada de creștere economică și prosperitate în care miliarde de pământeni(!) au scăpat de sărăcie s-a terminat. Vin vremuri  grele. Foarte grele”, potrivit lui Sturza.

Potrivit lui fostului premier, din păcate, sunt nevoit să-i dau dreptate domnului Kaplan. Eu o simt pe „pielea” mea zilnic. În PNl – profituri și pierderi. Așa e când ai vrut să fii foarte digital și internațional… Dar cine știe, poate aici e și „scăparea”?

„Pentru mine și generația mea războaiele, crizele și dramele umane nu sunt o noutate. Vom supraviețui. Dar ce facem cu cei mai tineri? Cei până în 40 de ani. Ei s-au deprins cu viața bună. Creștere economică, joburi bine plătite, afaceri, posibilitatea de a călători, odihni la mare și munte. Copii cu oportunități bune de studii. Ei cum se vor acomoda cu „tizicul” și spălatul din lighean? Metaforic vorbind”, se întreabă omul de afaceri.

Sturza afirmă că nu vreau să dramatizeze! Nici nu sunt demoralizat. Dar în momente de cumpănă te gândești la ce îți este cel mai drag, la copii. Trebuie să-i protejăm prin discuții sincere și să-i încurajăm să muncească. Mai mult.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

10 Aug. 2022, 17:33
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Aug. 2022, 17:33 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

XY Partners anunță despre deschiderea aplicărilor pentru cea de a cincea ediție a Programului dedicat startup-urilor, XY Accelerator. Programului se va desfășura în perioada 12 septembrie – 13 decembrie 2022 și are drept scop instruirea antreprenorilor și dezvoltarea afacerilor. Astfel, proaspeții antreprenori care vor să-și dezvolte ideile de afaceri și fondatori de startup-uri au timp să aplice până la 21 august.

Iată câteva beneficii pe care le poți obține dacă aplici la program:

  • Participare la ateliere tematice pentru antreprenori și acces nelimitat la 12 cursuri despre antreprenoriat în cadrul Academiei Online.
  • Acces la o rețea extinsă de persoane care gestionează cele mai de succes companii din R. Moldova.
  • Abordare individuală a afacerii tale, suport operațional și acces gratuit la instrumente digitale necesare.
  • Mentorat din partea specialiștilor locali și internaționali.

Companiile selectate în cadrul programului vor avea posibilitatea să-și prezinte ideile și afacerea în fața investitorilor privați din cadrul comunității Business Angels Moldova (BAM), precum și a investitorilor internaționali. Eventual, cei care vor reuși să convingă investitorii ar putea obține finanțare pentru dezvoltarea ulterioară a afacerilor. 

În cadrul primelor patru ediții ale programului, companiile Teleportravel, Floral Soul, KIDDO și Unde.io au obținut investiții financiare, mentorat din partea specialiștilor locali din diverse domenii și acces la sesiuni cu experți internaționali.

Vrei să participi la cea de a cincea ediție a Programului XY Accelerator? Aplică aici

Acest program este realizat de XY Partners în cadrul EU4Moldova: Start City Cahul,  proiect finanțat de Uniunea Europeană în parteneriat cu Suedia. 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău