Nemţii sperau să devină un hub de distribuţie pe piaţa gazelor din Europa, dar acum înarmează Ucraina în lupta cu Rusia

01 Mart. 2022, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
01 Mart. 2022, 09:38 // Actual //  bani.md

Unul dintre motivele pentru care Germania a ţinut mult timp cu dinţii de proiectul gazoductului rus Nord Stream 2 este că această ţeavă i-a fi adus suficiente gaze ruseşti pentru a face din cea mai mare economie euro­peană un jucător de categorie super­grea pe piaţa de profil interna­ţională. Cu atâtea gaze sub control, Germania ar fi avut puterea de a stabili preţurile. Oficialităţi ruse au asigurat că Nord Stream 2 ar fi făcut din această ţară chiar cel mai important hub de gaze din UE. Războiul dintre Rusia şi Ucraina a trezit brusc Berlinul din acest vis. Dar şi din visul înverzirii economiei cu orice preţ.

Germania a fost trezită brusc din visul de a deveni un hub major de distri­buţie de gaze pe piaţa euro­peană cu ajutorul ruşilor, prin inter­mediul controversatului gazoduct Nord Stream 2, de invazia Ucrainei de către Rusia, iar acum se vede forţată să-şi modifice dramatic politicile din domeniul energiei şi să recurgă din nou la cărbune şi energie nucleară.

Germania a decis recent să suspende certificarea gazoductului rusesc Nord Stream 2 în contextul războiului din Ucraina, iar ambasadorul Rusiei în Germania, Serghei Nechaiev, declara recent pentru Tass că prin suspendarea acestuia, SUA lovesc în companiile germane. „Germania poate deveni cel mai important centru de distribuţie de gaze din Europa, iar acest lucru nu este pe placul tuturor“, declara acesta.

Cu ceva timp în urmă, ministrul adjunct al afacerilor externe din Ucraina, Yelena Zerkal, avertiza că NS2 ar urma să transforme Germania într-un hub european de gaze. În urma aprobării NS2, Germania ar fi dispus de cea mai mare piaţă de gaze. Iar Germania ar fi deţinut controlul complet al Europei.

Potrivit unui studiu mai vechi al Institutului Polonez al Afacerilor Externe, în urma aprobării NS2 Germania ar fi beneficiat de dublarea livrărilor directe de gaze din Rusia şi s-ar fi bucurat de un rol sporit de hub şi de puterea de stabilire a preţurilor. Aproximativ 80% din gazele furnizate Europei ar fi trecut prin Germania. Prin urmare, Germania ar fi deţinut poziţia de intermediar, în special pentru ţările central-europene.

Drept rezultat, Germania, deja un hub major de gaze în UE, ar fi devenit şi mai puternică. În anticiparea fluxurilor crescute de pe urma NS2, Germania a lansat la sfârşitul anului trecut o nouă platformă de trading de gaze, Trading Hub Europe (THE) în urma fuzionării a două huburi existente, potrivit upstreamonline.com.

Războiul a zădărnicit planurile Germaniei, iar acum aceasta se vede nevoită să semnaleze o schimbare radicală în ceea ce priveşte politicile energetice, notează Reuters.

Oficialii germani au vorbit recent de posibilitatea prelungirii duratei de funcţionare a centralelor pe cărbune, şi chiar a celor nucleare, în scopul reducerii dependenţei de gazele ruseşti.

Anterior, aceasta intenţionase să suspende treptat centralele pe cărbune până în 2030 şi să-şi închidă centralele nucleare până la finalul acestui an.

Însă într-un discurs recent, cancelarul german Olaf Scholz a precizat o cale mult mai radicală care să asigure că Germania îşi va putea acoperi necesităţile energetice în creştere şi îşi va putea reduce dependenţa de gazele ruseşti.

Pe lângă cărbune şi energie nucleară, opţiunile includ construirea a două terminale GNL şi creşterea rezervelor de gaze naturale.

Realitatea Live

19 Mai 2025, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 16:24 // Actual //  Ursu Victor

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Sergiu Harea, a participat la o întrevedere la nivel înalt cu Marta Kos, Comisara Europeană pentru Extindere, alături de conducerea Eurochambres și reprezentanți ai camerelor de comerț din țările candidate și potențial candidate la aderarea la Uniunea Europeană.

Întâlnirea s-a desfășurat în contextul intensificării dialogului privind extinderea UE și a vizat rolul strategic al camerelor de comerț în procesul de integrare europeană, cu accent pe sprijinirea mediului de afaceri, a întreprinderilor mici și mijlocii, și pe consolidarea cooperării economice între state.

În intervenția sa, Sergiu Harea a subliniat angajamentul activ al CCI a RM în susținerea IMM-urilor din Republica Moldova, promovarea reformelor economice și armonizarea cu standardele europene. Acesta a menționat implicarea în inițiative precum rețeaua Enterprise Europe Network și programul Erasmus pentru Tinerii Antreprenori, care facilitează integrarea antreprenorilor moldoveni în piața unică europeană.

Totodată, Harea a propus lansarea unui program dedicat schimbului de bune practici între camerele de comerț din țările candidate și cele din statele membre ale UE, în vederea accelerării procesului de convergență economică și instituțională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO