Noi reguli pentru comerț: Autoritățile vor să urmărească traseul produselor de tutun

10 Nov. 2022, 09:51
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
10 Nov. 2022, 09:51 // Actual //  MD Bani

În Parlament a fost înregistrat un proiect de lege care are drept scop implementarea prevederilor Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun, la care Moldova a aderat în martie 2022. În special, autoritățile vor să instituie un sistem de tip „Track and trace” de localizare și urmărire pentru toate produsele din tutun și cele conexe, importate în Republica Moldova. Deși, în prezent, pachetele de țigări conțin un cod de identificare, autoritățile își doresc ca în 12 luni de la votarea legii să se treacă la noul sistem, notează Infotag.

Pentru implementarea sistemului „Track and trace”, companiile producătoare de tutun vor trebui să aplice pe fiecare pachet, cartuș și orice alt ambalaj un cod care va conține informații precum: data și locul de fabricație, utilajul folosit la fabricarea produselor din tutun, ora fabricării, piața avută în vedere pentru vânzarea cu amănuntul, etc.

„Codul va fi scanat, iar echipamentele de scanare vor fi instalate pretutindeni – la punctele vamale, acolo unde produsele importate vor fi devamate, iar pentru produsele din tutun de proveniență internă – acolo unde acestea sunt vândute. Produsele vor fi, de asemenea, incluse în sistem. Și, în principiu, prin scanare este posibilă urmărirea oricărui pachet de țigări – cine este producătorul, cine a importat”, a declarat Ion Șalaru, directorul adjunct al Agenției Naționale de Sănătate Publică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

De asemenea, se pare că va trebui să fie instalate scanere la fiecare punct de vânzare. Astfel, distribuitorii și comercianții cu amănuntul vor trebui să facă față la costuri și sarcini suplimentare.

Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la care Republica Moldova a aderat anul acesta, prevede un termen de 5 ani pentru implementarea sistemului de tip „Track and trace” pentru țigările tradiționale și 10 ani pentru alte tipuri de produse de tutun. Pe de altă parte, proiectul înregistrat vine cu un termen restrâns de 12 luni și include aici toate produsele de tutun și cele conexe.

„Acum are loc o diversificare a produselor din tutun, inclusiv țigări electronice, dispozitive de încălzire a tutunului, cum ar fi IQOS, de exemplu. În acest caz, așa cum am discutat cu reprezentanții UE, se preconizează ca toate tipurile de produse din tutun să fie incluse în acest sistem, plus țigările electronice care conțin nicotină”, a menționat Ion Șalaru.

Totodată, noul sistem va fi în gestiunea Guvernului, care va trebui să contracteze o companie specializată și să aloce resurse financiare. La moment, în proiectul de lege nu sunt specificate costurile de implementare și resursele din care vor fi alocați banii.

Realitatea Live

01 Apr. 2025, 16:52
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Ursu Victor
01 Apr. 2025, 16:52 // Uncategorized //  Ursu Victor

Consiliul Concurenței a venit cu precizări oficiale privind recentele creșteri ale prețurilor la carnea de porc, după apariția unor declarații alarmante în spațiul public și preluări mediatice care au ridicat suspiciuni privind eventuale înțelegeri de cartel sau abuzuri din partea comercianților.

Potrivit instituției, în contextul unei economii de piață, formarea prețurilor este influențată de factori obiectivi, precum cererea și oferta, costurile de producție și transport, nivelul taxelor, fluctuațiile internaționale sau balanța de importuri și exporturi. Consiliul nu are atribuții de a stabili, plafona sau modifica prețuri, și nici nu poate sancționa companiile doar pentru că își majorează prețurile.

Totuși, autoritatea de concurență monitorizează cu atenție piața și intervine în cazul identificării unor practici anticoncurențiale, precum înțelegeri între concurenți privind fixarea prețurilor sau abuzul de poziție dominantă. În acest moment, Consiliul analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a detecta eventuale semnale care ar putea indica astfel de comportamente ilegale.

„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect. Vom interveni acolo unde legea ne permite”, se menționează în comunicatul oficial.

Consiliul Concurenței reiterează că își menține angajamentul de a asigura o piață corectă și competitivă, în beneficiul consumatorilor și al unei economii sănătoase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ