Nori negri deasupra bancherilor! Ies la rampă și refuză limitarea comisionului pentru decontările prin transfer

07 Feb. 2024, 18:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
07 Feb. 2024, 18:04 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Băncile din Republica Moldova se opun proiectului de lege care prevede limitarea comisioanelor percepute pentru efectuarea transferurilor bancare. Această inițiativă a fost aprobată recent de Parlament în prima lectură, însă a stârnit controverse în rândul bancherilor.

Potrivit prevederilor proiectului legislativ, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Moldova nu vor putea depăși 0,1% din suma tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Această limitare a fost propusă pentru a proteja interesele consumatorilor și pentru a asigura transparență și accesibilitate în efectuarea plăților.

Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldova, a exprimat dezacordul băncilor față de această măsură. El a subliniat că propunerea limitării comisioanelor este considerată neoportunaă, având în vedere că acestea sunt deja reglementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și sunt mult mai mici decât limita propusă de proiectul de lege. Noroc a sugerat ca acest articol să fie exclus din proiect sau să fie menționat clar că limitele comisioanelor sunt stabilite de către BNM.

De asemenea, Noroc a evidențiat o altă problemă legată de comisionul pentru extragerea numerarului. Acest comision, conform președintelui Asociației Băncilor din Moldova, generează pierderi pentru bănci, deoarece acestea plătesc comisioane mai mari pentru numerar către BNM. El a subliniat că implementarea acestei măsuri este dificilă pentru bănci, deoarece este complicat să delimiteze suma tranzacțiilor de numerar și să aplice un comision fix.

Participanții la consultările organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe urmează să formuleze propuneri și să le expedieze comisiei pentru analiză și examinare ulterioară a proiectului de lege. Dezbaterile pe acest subiect sunt în desfășurare, iar poziția finală va fi determinată în funcție de interesele atât ale băncilor, cât și ale consumatorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală