Nori negri deasupra bancherilor! Ies la rampă și refuză limitarea comisionului pentru decontările prin transfer

07 Feb. 2024, 18:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
07 Feb. 2024, 18:04 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

Băncile din Republica Moldova se opun proiectului de lege care prevede limitarea comisioanelor percepute pentru efectuarea transferurilor bancare. Această inițiativă a fost aprobată recent de Parlament în prima lectură, însă a stârnit controverse în rândul bancherilor.

Potrivit prevederilor proiectului legislativ, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Moldova nu vor putea depăși 0,1% din suma tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Această limitare a fost propusă pentru a proteja interesele consumatorilor și pentru a asigura transparență și accesibilitate în efectuarea plăților.

Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldova, a exprimat dezacordul băncilor față de această măsură. El a subliniat că propunerea limitării comisioanelor este considerată neoportunaă, având în vedere că acestea sunt deja reglementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și sunt mult mai mici decât limita propusă de proiectul de lege. Noroc a sugerat ca acest articol să fie exclus din proiect sau să fie menționat clar că limitele comisioanelor sunt stabilite de către BNM.

De asemenea, Noroc a evidențiat o altă problemă legată de comisionul pentru extragerea numerarului. Acest comision, conform președintelui Asociației Băncilor din Moldova, generează pierderi pentru bănci, deoarece acestea plătesc comisioane mai mari pentru numerar către BNM. El a subliniat că implementarea acestei măsuri este dificilă pentru bănci, deoarece este complicat să delimiteze suma tranzacțiilor de numerar și să aplice un comision fix.

Participanții la consultările organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe urmează să formuleze propuneri și să le expedieze comisiei pentru analiză și examinare ulterioară a proiectului de lege. Dezbaterile pe acest subiect sunt în desfășurare, iar poziția finală va fi determinată în funcție de interesele atât ale băncilor, cât și ale consumatorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO