Nori negri deasupra bancherilor! Ies la rampă și refuză limitarea comisionului pentru decontările prin transfer

07 Feb. 2024, 18:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2024, 18:04 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Băncile din Republica Moldova se opun proiectului de lege care prevede limitarea comisioanelor percepute pentru efectuarea transferurilor bancare. Această inițiativă a fost aprobată recent de Parlament în prima lectură, însă a stârnit controverse în rândul bancherilor.

Potrivit prevederilor proiectului legislativ, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Moldova nu vor putea depăși 0,1% din suma tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Această limitare a fost propusă pentru a proteja interesele consumatorilor și pentru a asigura transparență și accesibilitate în efectuarea plăților.

Dorel Noroc, președintele Asociației Băncilor din Moldova, a exprimat dezacordul băncilor față de această măsură. El a subliniat că propunerea limitării comisioanelor este considerată neoportunaă, având în vedere că acestea sunt deja reglementate de Banca Națională a Moldovei (BNM) și sunt mult mai mici decât limita propusă de proiectul de lege. Noroc a sugerat ca acest articol să fie exclus din proiect sau să fie menționat clar că limitele comisioanelor sunt stabilite de către BNM.

De asemenea, Noroc a evidențiat o altă problemă legată de comisionul pentru extragerea numerarului. Acest comision, conform președintelui Asociației Băncilor din Moldova, generează pierderi pentru bănci, deoarece acestea plătesc comisioane mai mari pentru numerar către BNM. El a subliniat că implementarea acestei măsuri este dificilă pentru bănci, deoarece este complicat să delimiteze suma tranzacțiilor de numerar și să aplice un comision fix.

Participanții la consultările organizate de Comisia parlamentară economie, buget și finanțe urmează să formuleze propuneri și să le expedieze comisiei pentru analiză și examinare ulterioară a proiectului de lege. Dezbaterile pe acest subiect sunt în desfășurare, iar poziția finală va fi determinată în funcție de interesele atât ale băncilor, cât și ale consumatorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Mart. 2024, 09:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Mart. 2024, 09:49 // Actual //  Lupu Eduard

Piața neagră a țigaretelor înregistrează o ușoară scădere în luna ianuarie 2024, ajungând la 7,7% din totalul consumului, comparativ cu 8,5% la finele anului 2023, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel.

„În luna ianuarie, cea mai mare scădere a contrabandei se înregistrează în nord-est, cu 10,5 p.p. până la 19,2%. Cu toate acestea, regiunea continuă să fie cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete. În ianuarie, singura regiune în care piața neagră crește semnificativ este sud, cu 4,1 p.p. până la 10,4%. Majorarea este corelată cu apariția ca sursă de proveniență a Bulgariei, începând de anul trecut. Ca proveniență, cea mai mare pondere o deține Duty Free (peste 40%), urmată de Moldova (21,6%), Cheap Whites (13%) și Bulgaria (12,8%)”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Platforma Stopcontrabanda.ro a raportat că peste 10 milioane de țigarete de contrabandă au fost capturate de autorități în zona de sud a țării începând din acest an, reflectând o tendință de creștere a traficului ilicit de produse din tutun din statele din sudul țării, unde prețurile sunt mai mici.

Directorul relațiilor externe al Ariei Europa de Sud Est a British American Tobacco, Ileana Dumitru, a salutat eforturile autorităților în combaterea contrabandei, menționând instalarea primelor două scannere vamale în vămile Giurgiulești și Albița.

În același timp, veniturile din accize au înregistrat o creștere semnificativă în ianuarie 2024, cu 48,1% față de anul anterior, susținute de încasările din accizele pentru produsele din tutun, cu o creștere de 91,4%.

Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova și Bulgaria, a subliniat necesitatea unui mediu legislativ stabil pentru a menține parteneriatele cu statul, criticând propunerile legislative anti-tutun care ar putea alimenta piața neagră.

Aceste evoluții survin în contextul unei concentrări sporite a eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete, cu rapoarte ale Poliției de Frontieră care indică o creștere a capturărilor și destructurarea a trei grupuri infracționale organizate în 2023.

Anual, companiile de tutun contribuie semnificativ la bugetul statului, vărsând aproximativ 20 miliarde de lei reprezentând accize, TVA și alte taxe și contribuții.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău